Путин отбелязва годишнината от анексирането на украинските региони като атака с дронове през нощта

...
Руският президент Владимир Путин публикува обръщение, отбелязващо една година от
Коментари Харесай

Руският президент Владимир Путин публикува обръщение, отбелязващо една година от едностранното анексиране на четири украински региона от Москва

От SUSIE BLANN Associated Press 30 септември 2023 г., 4:40 ч. Избори по-рано този месец. Централната избирателна комисия на Русия заяви, че управляващата партия в страната е спечелила най-много гласове.

Западът осъди както референдума, проведен миналата година, така и последните бюлетини като измама . Гласуването се проведе, тъй като руските власти се опитаха да затегнат хватката си върху територии, които Москва незаконно анексира преди година и все още не контролира напълно. Площад в петък, за да отбележи годишнината, но Путин не участва.

Обръщението дойде, след като Министерството на отбраната на Русия заяви в петък, че ще набере 130 000 мъже за задължителна военна служба през този ден есента от 1 октомври в повечето райони на страната. Тя обяви, че за първи път ще започне да набира жители на анексираните територии като част от кампанията си за набиране на военна служба, която се провежда два пъти годишно. това, което нарича своята „специална военна операция“ в Украйна, или да служи в анексираните територии. След службата си обаче наборниците автоматично стават резервисти, а Русия преди това е разполагала резервисти в Украйна.

В Украйна главният дипломат на ЕС Жозеп Борел спомена годишнината от региони, които са „незаконно анексирани“ от Русия във видео, записано по време на необявено посещение в черноморския пристанищен град Одеса в събота. Говорейки от Преображенската катедрала в града, сериозно повредена при руски ракетен удар през юли, Борел повтори подкрепата на ЕС за Украйна.

„Одеса е красив исторически град. Трябва да бъде в заглавията на вестниците заради своята жизнена култура и дух. Вместо това, той маркира новините като честа мишена на войната на Путин“, написа шефът на ЕС по външните работи и политиката на сигурност в X, известен преди като Twitter.

Междувременно, губернаторът на частично окупираната южна Запорожка област на Украйна Юрий Малашко каза, че петима души са били ранени в събота при два ракетни удара по село Матвиевка, разположено в североизточните покрайнини на регионалната столица, наричана още Запорожие.

Противовъздушната отбрана е свалила през нощта 30 от 40 дрона камикадзе, произведени в Иран, насочени към провинциите Одеса, Николаев и Виница през нощта, съобщиха украинските военновъздушни сили в събота.

Регионалният губернатор на Виница Сергей Борзов каза, че средствата за противовъздушна отбрана са свалили 20 дрона над неговия централен украински регион, но че „мощен пожар“ е избухнал в град Калиновка, когато дрон е ударил неопределена инфраструктура съоръжение.

Министерството на националната отбрана на Румъния заяви в събота, че възможно неразрешено навлизане в националното въздушно пространство е станало през нощта на фона на бомбардировката.

В него се казва, че радарната система за наблюдение на румънската армия е открила „възможно неоторизирано навлизане“ в националното въздушно пространство на членката на НАТО Румъния, със сигнал, открит към град Галац, който е близо до границата с Украйна.

„Към този момент не са идентифицирани обекти, паднали от въздушното пространство върху националната територия“, се казва в изявлението и се добавя, че съюзниците от НАТО са били информирани в реално време и че търсенията ще продължат до събота.

Аварийните власти издадоха предупреждения с текстови съобщения през нощта на жителите, живеещи в окръзите Галац и Тулча, след като откриха какво Министерството на отбраната каза, че „групи дронове се насочват към украинска територия“ близо до границата.

През последните седмици Румъния откри на своя територия фрагменти от дронове от войната в съседство поне три пъти, докато руските сили извършват продължителни атаки срещу дунавските пристанища на Украйна.

Руското министерство на отбраната заяви в събота, че е свалило девет украински ракети, изстреляни по южната му Белгородска област, която граничи с Украйна. Губернаторът на Белгород Вячеслав Гладков каза, че артилерийски снаряд е създал кратер и шрапнел е повредил къща, магазин и газопровод при нападение срещу регионалната столица, наричана още Белгород. Местни власти в руската Брянска област, също граничеща с Украйна, съобщиха за прекъсвания на електрозахранването след неуточнена атака срещу град Погар. Ударите и обстрелите с дронове в руските гранични райони са редовно явление.

___

Свързани Авторите на пресата Стивън Макграт в Сигишоара, Румъния, и Елиз Мортън в Лондон допринесоха за този доклад.

___

Следете отразяването на войната от AP на https://apnews.com/hub/russia-ukraine

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg