Руският президент Владимир Путин пристигна в Анкара. Държавният глава на

...
Руският президент Владимир Путин пристигна в Анкара. Държавният глава на
Коментари Харесай

Вижте как посрещнаха "скъпият приятел" Путин в Турция

Руският президент Владимир Путин дойде в Анкара. Държавният глава на Русия ще взе участие в гала по откриването на градежа на първата турска АЕЦ.

Вчера в Туитър Ердоган заяви, че през днешния ден дружно със „ скъпия другар Владимир Путин “ ще създадат изключително значима крачка в турско-руските връзки с слагането на основите на грандиозната инвестиция от 20 млрд.долара, каквато е АЕЦ „ Аккую “.

В Анкара той ще се срещне с турския си сътрудник Реджеп Ердоган, както и с президента на Иран Хасан Роухани, оповестяват международните информационни организации.



Тримата водачи ще обсъдят районни събития, продължаващата война в Сирия, както и връзките сред своите страни. Путин и Ердоган също по този начин ще открият градежа на първата в Турция атомна електроцентрала. АЕЦ „ Аккую” в окръг Мерсин се построява взаимно с съветската компания „ Росатом” и ще има четири енергоблока с мощ от по 1200 мегавата. Строежът на оборудването би трябвало да приключи през 2021 година.

Правителството на Русия дава на главния реализатор на строителството на АЕЦ заем при преференциални условия. Предвижда се връщането на средствата по заема да стане за сметка на продажбата на създадената от АЕЦ „ Акую “ електрическа енергия от момента на въвеждането й в употреба в продължение на 15 години.



Общата стойност на АЕЦ се пресмята на 20 милиарда $. Турската държавна енергийна компания Tetas от своя страна подсигурява покупката от плановата компания на 70% от електрическата енергия, създадена от първите два въведени в употреба атомни реактора на АЕЦ „ Акую “, а след въвеждане в употреба на другите два нуклеарни блока Турция ще изкупува 30% от създадената от тях електрическа енергия. Останалата електрическа енергия ще се търгува на свободния пазар.

Според контракта среднопретеглената цена, по която турската държавна компания ще изкупува посочените количества електрическа енергия от атомната електроцентрала, е 12,35 щатски цента за киловатчас.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР