Руският президент Владимир Путин обяви частична мобилизация за включването на

...
Руският президент Владимир Путин обяви частична мобилизация за включването на
Коментари Харесай

Мобилизацията в Русия засяга 300 000 души

Руският президент Владимир Путин разгласи частична готовност за включването на резервисти във военните дейности в Украйна. В телевизионно послание Путин упрекна Запада в опити да унищожи Русия. Мобилизацията стартира от през днешния ден и визира 300 хиляди души. За първи път от 25 март Русия заяви за свои жертви - във войната, съгласно съветското военно министерство, са починали 5 937 съветски военнослужещи.



За първи път от Втората Световна война Русия афишира готовност. Решението идва в навечерието на седмия месец от началото на войната в Украйна, след две седмици на сполучлива украинска контраатака.

" Ще бъдат призовавани единствено лица, които сега са в запаса. Приоритет ще бъдат тези, които са служили във въоръжените сили и имат избрана военна специализация и съответния опит. Преди да бъдат изпратени на работа, мобилизираните ще преминат наложителна спомагателна подготовка, като се разчита на насъбран опит по време на специфичната военна интервенция. Указът за частична готовност е подписан ", сподели Путин.

Резервистите ще бъдат ситуирани в тиловите позиции по дължината на фронтовата линия в Южна и Източна Украйна. Руският боен министър Сергей Шойгу увери, че няма да бъдат мобилизирани студенти и наборници.

" Мобилизацията няма да бъде осъществена еднократно, а по проект ", сподели Шойгу.

Мобилизацията ще докара до всеобща покруса и доста смъртни случаи, разяснява от пандиза опозиционният водач Алексей Навални.

" От килията чух по радиото, че има готовност. Някакви наказателни наказания. Разбирам, че всичко върви доста зле ", сподели Навални.

Ройтерс оповестява, че през обществените мрежи в Русия се провеждат митинги. Пред организацията московчани разясниха новината за мобилизацията.

" В такива моменти, човек постоянно изпитва безпокойствие. Имам жена и деца. Ако нещо се случи, не желая да ги занемарявам ".

" Ако стартираме да мислим за това прекалено много, ще затънем в тези мисли, а това няма да докара до нищо положително ".

След речта на Путин, от " Google трендс " оповестяват за внезапно нарастване на търсенето на самолетни билети за страните, в които не се изискват визи за руснаци.

Путин изясни решението за мобилизацията с нуждата да се отбрани суверенитета и териториалната целокупност на страната. Той съобщи, че против Русия се води " нуклеарен шантаж " и за това ще бъдат употребявани всички средства, с цел да бъде предпазена страната.

" На тези, които си разрешават такива изказвания във връзка с Русия, желая да напомня, че нашата страна също разполага с разнообразни средства за поразяване, а в някои връзки и с по-съвременни средства от тези, с които разполагат страните от НАТО. И при опасност за териториалната целокупност на страната ни, ще използваме всички налични средства за отбраната на Русия и на нашия народ. Това не е блъф ", сподели той.

Путин уточни като цел освобождението на Донбас.

Той приветства оповестените от проруските сепаратисти референдуми за присъединение към Русия, които ще се проведат от 23 до 27 септември в Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска област.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР