Руският президент Владимир Путин нареди едноседмична платена почивка в цялата ...

Руският президент Владимир Путин нареди едноседмична платена почивка в цялата

Едноседмична платена почивка в Русия заради вируса

Руският държавен глава Владимир Путин подреди едноседмична платена отмора в цялата страна, с цел да ограничи заразяването с ковид , и прикани руснаците да проявят " вина " и да се имунизират .


Путин утвърди държавен проект за оповестяване на неработна седмица в цялата страна от 30 октомври, защото в Русия бяха записани рекордните 1028 смъртни случая от ковид за ден. " Основната цел е да защитим живота и здравето на нашите жители " , съобщи 69-годишният началник на Кремъл по време на държавно съвещание , предавано по малкия екран .


Той уточни , че тежестта на епидемията в Русия е свързана с ниските равнища на имунизация . Путин сподели , че е сюрпризиран от това какъв брой доста руснаци отхвърлят имунизацията , даже измежду неговите " близки другари " . " Това е необичайно . Хора с положително обучение , научни степени... Просто не разбирам какво се случва " , разяснява съветският държавен глава .


В сряда в страната бяха записани над 34 000 нови случая на вируса и общо 226 353 смъртни случая, което е най-високият брой смъртни случаи в Европа. Руските управляващи бяха упрекнати , че изобилно омаловажават мащаба на пандемията, а Путин сподели на районните управляващи да не занижават броя на случаите на вируса, наричайки това " опасно " .


" Напоследък губим по повече от хиляда наши жители дневно . Това са ужасни числа " , сподели заместител министър- ръководителят Татяна Голикова и помоли руснаците да не пътуват сред районите , с цел да не " утежняват " позицията .


Длъжностни лица предизвестиха , че най-лошото занапред следва и че бройката на хоспитализациите набъбва по-бързо, в сравнение с при предходните талази .


Министърът на опазването на здравето Михаил Мурашко разяснява пред публицисти , че здравната система на страната работи под все по- огромен напън и съобщи , че " главната цел " е да се увеличи бройката на имунизациите . Независими социологически изследвания макар че показват , че повече от половината руснаци не възнамеряват да се имунизират .

Източник: expert.bg