Руският президент Владимир Путин направи голяма стратегическа грешка – очакваше

...
Руският президент Владимир Путин направи голяма стратегическа грешка – очакваше
Коментари Харесай

Столтенберг предупреди Русия за “катастрофални последици”, ако ползва ядрено оръжие

Руският президент Владимир Путин направи огромна стратегическа неточност – очакваше да завоюва войната в Украйна за дни. Тази оценка направи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на среща с евродепутати от групата на социалистите.

“Войната в Украйна е нещо неприятно, само че по-лошо би било, в случай че стартира пълномащабна война сред НАТО и Русия. Затова би трябвало да не го позволяваме. НАТО и страните от алианса не са част от днешния спор, няма наши сили в Украйна ”, означи генералният секретар.

Той добави, че НАТО има две съществени задания, свързани с войната в Украйна – да обезпечи помощ за украинската страна и да предотврати задълбочаване на спора. Украйна получи военна, филантропична и финансова поддръжка, Европейски Съюз наложи наказания на Русия. Подкрепата води до промени на бойното поле, регистрира Столтенберг.

По неговите думи войната в Украйна е жестока и изцяло неоправдана, в блестящо нарушаване на интернационалното право.

“Много значимо е да разберем, че в случай че не реагираме, Путин и други властнически водачи биха си помислили, че с използването на мощ и в нарушаване на интернационалното право, могат да вършат, каквото пожелаят. Това би било неприятно освен за Украйна, а и за нас ”, заключи Столтенберг, ” Всички бихме желали да харчим парите си за друго, само че в действителност нямаме избор. ”

Генералният секретар на НАТО настоя за увеличение на въоръжаването. Събитията в Украйна демонстрират, че единствено с защита може да се спре сходна експанзия. Ако Украйна загуби, това ще бъде неприятно за всички нас, добави той.

“Трябва да осъзнаем, че войните се непредвидими – никой не може да каже какъв брой ще продължат. Трябва да бъдем подготвени за дълготрайна поддръжка за Украйна ”, настоя Столтенберг и заяви, че в алианса се разискват опциите за повишение на военното произвеждане.

Всяка приложимост на нуклеарно оръжие е изцяло неприемлива и напълно ще промени естеството на спора, уточни генералният секретар на НАТО.

“Русия би трябвало да знае, че нуклеарна война не може да бъде извоювана, по тази причина в никакъв случай не би трябвало да бъде започвана. Не споделям, че е огромна вероятността от използването на атомно оръжие. Трябва да възприемаме думите на Путин съществено. Подобни дейности биха имали тежки последствия за Русия ”, разясни Столтенберг.

По неговите думи войната в Украйна визира освен сигурността, тъй като води и до странични последствия. Русия употребява енергоносителите като оръжие “и това носи последствия за нас с внезапното повишаване на цените и инфлацията ”, уточни той.

Столтенберг добави, че алиансът чака спомагателни данни за течовете от газопровода “Северен поток ”, засечени в първите часове на тази седмица. С паника научаваме тези известия, следим деликатно, съобщи той след известията от шведските сеизмолози, съгласно които преди възникването на течовете и имало гърмежи.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР