Руският премиер Дмитрий Медведев стартира официално двудневно посещение в Хавана,

...
Руският премиер Дмитрий Медведев стартира официално двудневно посещение в Хавана,
Коментари Харесай

Медведев засилва руските търговски, военни и политически връзки в Куба

Руският министър председател Дмитрий Медведев започва публично двудневно посещаване в Хавана , мощен израз на поддръжката на Русия за управлявания от комунисти остров, който е изправен пред нарастващ напън от страна на Съединени американски щати, оповестява " Ройтерс ".

Москва се стреми да възобнови комерсиалните, военните и политическите си връзки с Куба през последните години, като част от по-широка тактика за разширение на наличието си в Латинска Америка като противотежест на Китай и Съединени американски щати.

Русия поддържа левите съдружници на Куба, Венецуела и Никарагуа, които администрацията на Тръмп нападна като " тройка на тиранията ".

Подкрепата на Русия за Куба е незначителна спрямо тогавашния Съветски съюз , само че анализатори разясняват, че е добре пристигнала, защото стопанската система на острова страда от внезапен спад на венецуелската помощ и американските наказания.
 Съединени американски щати удариха Раул Кастро със наказания
Съединени американски щати удариха Раул Кастро със наказания

Санкционирани са и децата на Кастро

Преди всичко визитата на Медведев е алегорично и значимо , допълват те.

" Символиката е, че американската тактика за икономическо задушаване ще се провали , тъй като Куба може да се обърне на друго място за поддръжка - тъкмо както по време на Студената война ", изяснява Уилям Лео Гренд, професор по държавно ръководство в Американския университет.

" Това е обръщение за Съединените щати, само че и до кубинския народ , че не би трябвало да се отчайват, тъй като имат други другари в чужбина . "

Русия има потенциала да помогне на Куба в актуалната петролна рецесия, за която Хавана упреква глобите на Съединени американски щати за доставки на сила до острова, макар че не е ясно дали е подготвена да поеме подобен огромен ангажимент.

По време на Студената война, Москва поддържаше революционното държавно управление на Фидел Кастро , предоставяйки му милиарди долари на ниска цена зърно, машини и други артикули.

Тези дотации изчезнаха след разпадането на Съветския съюз през 1991 година и търговията спадна.

Отношенията още веднъж се ускориха, когато Русия опрости 90% от задълженията на Куба за 35 милиарда $ от руската ера и стартира да дава експортно финансиране на съветски компании, които желаят да продават на острова.

Това е все по-важно, защото западното комерсиално финансиране прекъсва заради възходящата неприязън на Съединени американски щати .
 Европейски Съюз ускорява поддръжката си за Куба, без значение, че Съединени американски щати усилват глобите
Европейски Съюз ускорява поддръжката си за Куба, без значение, че Съединени американски щати усилват глобите

Европейски Съюз е най-големият търговски сътрудник и вложител в Куба

Руските компании подписаха разнообразни скромни мултимилионни покупко-продажби с Куба през последните години, с цел да подобрят рисковия промишлен бранш и инфраструктура.

По време на визитата на Медведев, Руският експортен център възнамерява да подпише съглашение с Aviaimport на Куба за финансиране на планове на стойност към 21 милиона евро за даване на техническа помощ за самолети, създадени от Русия , изяснява генералният шеф Андрей Слепньов.

Отделно REC и Banco Exterior de Cuba възнамеряват да подпишат финансова договорка на стойност към 33,8 милиона евро за модернизиране на стоманени пръти и фабрика за тел . Това ще разреши на кубинската компания Acinox Comercial да усъвършенства индустриалния потенциал на валцувана стомана до 170 000 тона годишно от 40 000 тона в този момент, добавя той.

" Това може да помогне за усилване на конкурентните позиции (Acinox), в това число интернационалните... и да докара до приток на валутни доходи в страната , което би повлияло позитивно върху икономическата обстановка на Куба ", сподели Слепньов.

Руският експорт за Куба се е удвоил през 2017 година до 414 милиона $ и е повишен до 440 милиона $ предходната година, сочат формалните данни на Куба.

Въпреки че това е по-малко от една трета от испанския, китайския или венецуелския експорт за Куба, наподобява ще продължи да нараства и да помогне на страната да реши съответни проблеми.

Този съветски експорт включва стотици коли и микробуси, както и десетки локомотиви , които помогнаха на Куба да се бори със сериозен дефицит на публичен превоз.
 Тръмп удължи с година комерсиалното ембарго против Куба
Тръмп удължи с година комерсиалното ембарго против Куба

То е в действие от 1962 година и трябваше да изтече през днешния ден

Русия е подготвена да стане стратегически сътрудник на Куба в производството на нуклеарна сила , разяснява първият заместник-ръководител на съветското държавно ведомство Сергей Приходко, представен от ТАСС.

" Както ни осведомиха кубинските ни сътрудници, те нямат проекти за основаване на промишленост за произвеждане на нуклеарна сила в страната. Ако това решение бъде преразгледано, тогава, естествено, Русия ще е подготвена да стане стратегически сътрудник на Куба в тази посока ", сподели той.

По принцип Русия и Куба имат рамково междуправителствено съглашение за съдействие при потреблението на нуклеарната сила за мирни цели. Това съглашение дава опция на страните да обсъдят всички въпроси от съвместен интерес.

" В момента обсъждаме необятен набор от по този начин нареченото неенергийно потребление на кротичък атом . По-конкретно, обсъждаме потреблението на нуклеарните технологии в медицината и селското стопанство ", добавя Приходко.
 Един от най-модерните съветски бойни кораби дебаркира в Хавана под зоркото око на Съединени американски щати
Един от най-модерните съветски бойни кораби дебаркира в Хавана под зоркото око на Съединени американски щати

Фрегатата е минала през Панамския канал към Карибско море на 18 юни

Според съветския държавен чиновник към 600-700 милиона евро могат да бъдат вложени в план за главен ремонт на 10 елемента за произвеждане на електрическа енергия в три топлоцентрали в Куба .

Руската " Интер РАО " - Експортната и кубинската държавна електроенергийна компания " Енергоимпорт " по-рано одобриха пътна карта на плана за главен ремонт на 10 100mw елементи за произвеждане на електрическа енергия в три кубински централи. Договорът би трябвало да бъде подписан през март 2020 година "

По-рано генералният шеф Максим Сергеев komentira, че откакто договорът бъде подписан, компанията възнамерява да ремонтира годишно два блока за произвеждане на електрическа енергия, като се стартира от 2021 година.

Износът на съветски петролни артикули за Куба нараства съвсем четири пъти през първата половина на 2019 година, изяснява Приходко. " Що се отнася до доставките на нефт за Куба, износът се умножи 3,7 пъти през първата половина на 2019 година "

Той съобщи, че Русия и Куба обичайно си сътрудничат тясно в енергийния бранш . Освен всичко друго, енергийните министерства на двете страни подписаха пътна карта за дейно присъединяване на съветските компании в програмата за развиване на енергийния бранш на Куба и повишение на енергийната сигурност на страната .

" Основната цел на програмата е да понижи зависимостта на Куба от вноса на енергийни запаси и да усили енергийната сигурност на страната ", добавя Приходко.

Освен това кубинската страна се интересува от съдействие в създаването на естествени залежи в Куба .

" Работата по тези и други многообещаващи области на съдействие в енергийния бранш ще продължи ", разяснява формалният представител.
 Европейският съюз обезпокоен от политиката на Тръмп в Куба
Европейският съюз обезпокоен от политиката на Тръмп в Куба

" Налице е голямо безпокойствие "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР