Руският православен патриарх Кирил, близък поддръжник на президента Владимир Путин,

...
Руският православен патриарх Кирил, близък поддръжник на президента Владимир Путин,
Коментари Харесай

Патриарх Кирил работил за КГБ през 70-те г. в Швейцария под псевдоним Михайлов

Руският православен патриарх Кирил, непосредствен покровител на президента Владимир Путин, е работил за руското разузнаване по време на престой в Швейцария през 70-те. Това пишат два швейцарски вестника, като се базират на разкрити архиви, съобщи Франс прес.

Според всекидневниците " Матен диманш " и " Зонтагсцайтунг " досието на федералната полиция за днешния нравствен лидер на Руската православна черква (РПЦ) удостоверява, че " монсеньор Кирил ", както е назван той в документа, " принадлежи към Комитет за Държавна сигурност (на СССР) ", главната разследваща работа на Съюз на съветските социалистически републики.

Двете медии са се срещнали с досието в швейцарските федерални архиви.

В началото на 70-те патриархът, който енергично поддържа съветската инвазия в Украйна, живеел в Женева, където публично представлявал Московската патриаршия пред Световния (икуменически) съвет на църквите .

На Кирил - тогава с действен псевдоним Михайлов , било предоставено също така да въздейства върху този съвет, в който Комитет за Държавна сигурност (на СССР) внедрил сътрудници през 70-те и 80-те.

Съветският съюз си поставял за цел да убеди женевската институция да осъжда Съединени американски щати и съдружниците им и по-умерено да подлага на критика неналичието на религиозна независимост в Съюз на съветските социалистически републики , припомнят вестниците и акцентират, че РПЦ " отхвърля всевъзможен коментар във връзка шпионската активност на Кирил в Женева ".

Световният съвет на църквите пък им декларирал, че " няма информация " по тематиката.

" Матен диманш " потърсил племенника на патриарха Михаил Гундяев, който го заместил като представител на Московската патриаршия в Женева. Гундяев твърди, че Кирил " не е бил сътрудник ", при все това е бил " строго следен " от Комитет за Държавна сигурност (на СССР).

И това " не се е отразило върху искреността на присъединяване му в икуменическата активност по отношение на другите църкви ", акцентира той пред вестника.

Изданието показва също, че патриарх Кирил доста харесва Швейцария, където е ходил " минимум 43 пъти ", да вземем за пример да кара ски и даже си е счупил крайници на една от пистите в страната през 2007 година " Религиозната дипломация, шпионажът и финансовата активност непрекъснато са прибирали Кирил (...) в Алпите или на брега на (езерото) Леман ", се споделя в материала.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР