Руският посланик в САЩ Анатолий Антонов е поканен на консултации

...
Руският посланик в САЩ Анатолий Антонов е поканен на консултации
Коментари Харесай

Москва привика американския посланик след интервю на Байдън


Руският дипломат в Съединени американски щати Анатолий Антонов е поканен на съвещания в Москва за разбор на вероятностите за връзки с Вашингтон, заяви съветското външно министерство, представено от РИА Новости и Агенция " Фокус ". Крайната мярка, която на дипломатически език предшества скъсването на формалните връзки, идва часове, откакто президентът на Съединени американски щати Джо Байдън назова съветския си сътрудник Владимир Путин " палач " в изявление за ЕйБиСи.

" Руският дипломат във Вашингтон Антонов е извикан в Москва за съвещания, целящи да се проучват бъдещите дейности в подтекста на връзките със Съединени американски щати. Новата американска администрация е на власт от съвсем два месеца, символичният период от 100 дни не е надалеч и това е подобаваща причина да се опитаме да преценим в какво е добър екипът на Джо Байдън и в какво не изключително “, обявиха от съветското външно министерство.

" За нас главното е да определим какви са опциите за поправяне на руско-американските връзки, които са в тежко положение и които Вашингтон вкара в задънена улица в последните години. Ние сме заинтригувани да предотвратим тяхната необратима деградация, в случай че американците осъзнават тези опасности. Това ще бъде разисквано по време на консултациите на съветското външно министерство и други съответни ведомства с съветския дипломат във Вашингтон ", прибавиха от съветското Министерство на външните работи.

Засилването на санкционния напън върху Русия " не прибавя шансове " за нормализиране на разговора сред Москва и Вашингтон, съобщи заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков.

" Но отговорността за по-нататъшното утежняване на руско-американските връзки във всеки случай е напълно на Съединените щати. Не може да има подозрение за това ", сподели той пред РИА Новости.

Ден преди този момент кабинетът на шефа на Националното разузнаване на Съединени американски щати разсекрети отчет, в който Москва беше упрекната в опит да помогне за преизбирането на Доналд Тръмп, дискредитиране на Байдън и " сеене на раздори " в американското общество. Документът цели въвеждането на нови наказания против Русия.

Коментирайки опцията за въвеждане на нови ограничавания, Рябков по-рано означи, че Москва е " спокойна " по този въпрос - сходни ограничения към този момент са въвеждани повече от 90 пъти.

А преди часове американският президент Джо Байдън даде изявление за Джордж Стефанопулос от ABC News, което ще бъде излъчено тази нощ българско време. На уеб страницата на медията обаче се появиха акценти от него.

" Смятам, че Владимир Путин е палач и скоро ще заплати за насочването на опитите да се повлияе в интерес на Доналд Тръмп на президентските избори през 2020 година Вълната от дезинформация и неистини докара до щурмуване на Народното събрание във Вашингтон, при което бяха убити или починаха 6 души ", споделя американският президент.

Запитан какви ще са последствията, президентът на Съединени американски щати отвърна: " Ще видите скоро ".

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР