Руският олигарх и собственик на Челси Роман Абрамович стана португалски ...

Руският олигарх и собственик на Челси Роман Абрамович стана португалски

Защо руският милиардер Роман Абрамович стана португалец

Руският олигарх и притежател на " Челси " Роман Абрамович стана португалски жител. Получил е поданство, защото е считан за потомък на сефарадски евреи. Какви са реакциите в самата Португалия?

През 2015 година в Португалия е признат закон, по силата на който потомците на сефарадски евреи могат да получат португалско поданство. Дотук общо 32 000 души са се възползвали от него и са взели паспорти, а други 54 000 молби към момента се обработват.

За поданство е кандидатствал и съветският милиардер Роман Абрамович: олигархът, за който се счита, че е в близки връзки с съветския държавен глава Владимир Путин, е от април 2021 жител на Португалия.

Лицемерие и корупция?

С въпросния закон португалското държавно управление целеше да поправя една историческа несправедливост: преди 500 години сефарадските евреи са прокудени от тогавашната инквизиция от Иберийския полуостров, в това число от Португалия, в следствие от което се заселват главно в Източна Европа. Но това, което в началото е замислено като човечен жест, във времената на възходящи политически напрежения бързо се трансформира в медийно събитие.

В края на предходната година съветският критик на режима Алексей Навални написа в Туитър следното: „ Западът се уплаши, че Путин ще нападне Украйна, само че дава поданство на един от най-приближените му олигарси ". Навални допуска, че съответните чиновници в Португалия са получили куфарчета с пари - и приказва за " двуличие " и " корупция ". Доказателства за това няма, само че португалски медии попитаха дали в тази ситуация с поданството на Абрамович всичко е било законно.

В отговор външният министър Аугусто Силва съобщи, че Абрамович е отговарял на всички условия: еврейската общественост в град Порто е удостоверила, че съветският олигарх има сефарадски корени. С други думи: всичко към неговата натурализация е законно, увери още министърът и дефинира рецензията на Навални като неоснователна и обидна.

Спорен административен акт

През 2020 година Социалистическата партия настояваше за промени в закона, с цел да не бъде употребен като заден вход за достъп до Шенгенското пространство. След митинги обаче вносителите на настояването се отхвърлиха, проектът им се провали, а законът си остана недокоснат. От претендентите за португалско поданство нито се изисква да владеят езика, нито пък са длъжни да потвърждават, че са живели преди този момент в Португалия. А критериите, по които еврейските общности в Лисабон или в Порто ревизират всеки обособен проблем, са съгласно стандартите в една правова страна всичко друго, само че не и транспарантни.

Португалският ежедневник " Público " заяви, че в електронната енциклопедия Уикипедия сефарадският генезис на Абрамович е бил нанесен напълно неотдавна, освен това от член на еврейската общественост в град Порто. Освен това от вестника настояват, че Абрамович е дал пари на същата общественост за открития неотдавна музей на Холокоста. Неговият шеф е член на комисията, която обработва молбите за доказване на сефарадския генезис, написа още изданието.

В свое документално мнение еврейската общественост окачествява тези рецензии като антисемитско подстрекаване. Това показвал и фактът, че вестникът е разгласил публикацията си в събота, когато евреите честват Шабат - с цел да не могат да реагират незабавно. От еврейската общественост отхвърлят обвиняванията за раздавани подкупи и твърдят, че Абрамович е платил само 250 евро такса за култивиране на документите. В декларацията се напомня благотворителната активност на Абрамович и се твърди, че в този момент той е незаслужено сатанизиран.

Португалският паспорт е третият за Абрамович - той има също съветско и израелско поданство. А с новия си европейски паспорт в този момент може да пътува на всички места, където паспортът на съветски олигарх не отваря порти.

Източник: fakti.bg