Руският журналист и един от носителите на Нобелатата награда за

...
Руският журналист и един от носителите на Нобелатата награда за
Коментари Харесай

Дмитрий Муратов продаде Нобеловата си награда за 103 млн. долара

Руският публицист и един от носителите на Нобелатата премия за мир за 2021 година Дмитрий Муратов продаде на търг своя Нобелов орден. Продажбата му събра рекордните 103,5 млн. $, които ще бъдат дарени в помощ на деца, разселени от войната в Украйна.

Търгът се организира на 20 юни - Световния ден на бежанците. Всички доходи от него ще бъдат дадени на УНИЦЕФ в поддръжка на украинските деца, се споделя в изказване на Heritage Auctions, която извърши продажбата в Ню Йорк.

Муратов е редактор на самостоятелния съветски вестник " Новая газета ", в който се разгласяват остри рецензии към президента Владимир Путин и неговото държавно управление. Той е и един от създателите на вестника, който стартира да се отпечатва през 1993 година след рухването на Съветския съюз. От 2000 година насам шестима публицисти от вестника и сътрудници бяха убити по отношение на тяхната работа, в това число проверяващият кореспондент Анна Политковская.



Изданието приключи краткотрайно активността си поради новите закони в Русия, поставящи ограничавания върху отразяването на войната в Украйна. На 28 март " Новая Газета " заяви, че стопира активността си за неустановен интервал, откакто е получило две предизвестия за нарушавания на закона от съветския регулатор Роскомнадзор.

Натискът против самостоятелните съветски медии се ускори, откакто Москва стартира военна инвазия в Украйна на 24 февруари. През април Муратовбеше атакуван, до момента в който чака в купето на трен в Москва и беше залят с алена багра с ацетон.

Според известия в американските медии, търгът на премията е счупил върха за продажба на Нобелов орден, като в отчети се споделя, че предходната най-висока такава е донесла малко под 5 млн. $.

„ Тази премия е друга от всяка друга аукционна оферта за показване. Г-н Муратов, с цялостната поддръжка на чиновниците си в „ Новая газета “, ни разрешава да продадем на търг неговия орден не като колекционерска стойност, а като събитие, което се надява да повлияе позитивно върху живота на милиони украински бежанци “, се споделя в изказване на Heritage Auctions, която извърши продажбата в Ню Йорк.

Муратов завоюва Нобеловата премия за мир през 2021 година дружно с филипинската журналистка Мария Реса за " техните старания да защитят свободата на изложение, което е причина за народна власт и дълготраен мир ". По време на връчването на премията Муратов даде обещание да подари към 500 хиляди $ от паричната премия за благотворителни организации.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР