Руският журналист и един от носителите на Нобелатата награда за

...
Руският журналист и един от носителите на Нобелатата награда за
Коментари Харесай

В помощ на украинските деца: Дмитрий Муратов продаде Нобеловата си награда за 103 млн. долара


Руският публицист и един от носителите на Нобелатата премия за мир за 2021 година Дмитрий Муратов продаде на търг своя Нобелов орден. Продажбата му събра рекордните 103,5 млн. $, които ще бъдат дарени в помощ на деца, разселени от войната в Украйна.

Търгът се организира на 20 юни - Световния ден на бежанците. Всички доходи от него ще бъдат дадени на УНИЦЕФ в поддръжка на украинските деца, се споделя в изказване на Heritage Auctions, която извърши продажбата в Ню Йорк.

Муратов е редактор на самостоятелния съветски вестник " Новая газета ", в който се разгласяват остри рецензии към президента Владимир Путин и неговото държавно управление. Той е и един от създателите на вестника, който стартира да се отпечатва през 1993 година след рухването на Съветския съюз. От 2000 година насам шестима публицисти от вестника и сътрудници бяха убити по отношение на тяхната работа, в това число проверяващият кореспондент Анна Политковская.

Изданието приключи краткотрайно активността си поради новите закони в Русия, поставящи ограничавания върху отразяването на войната в Украйна. На 28 март " Новая Газета " заяви, че стопира активността си за неустановен интервал, откакто е получило две предизвестия за нарушавания на закона от съветския регулатор Роскомнадзор.

Натискът против самостоятелните съветски медии се ускори, откакто Москва стартира военна инвазия в Украйна на 24 февруари. През април Муратовбеше атакуван, до момента в който чака в купето на трен в Москва и беше залят с алена багра с ацетон.

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР