Руският газов гигант Газпром съобщи, че акционерите му са решили

...
Руският газов гигант Газпром съобщи, че акционерите му са решили
Коментари Харесай

Газпром се отказа да плаща дивиденти за 2021 година, което доведе до срив на акциите

Руският газов колос " Газпром " заяви, че акционерите му са решили да не се заплащат дивиденти за резултатите през 2021 година, предадоха Ройтерс и Франс прес.

Съобщението докара до стремглав срив на акциите на холдинга на фондовата борса.

Московската борса разгласи, че организира дискретни търгове по акциите на " Газпром ", откакто те поевтиняха с над 30 %, заяви ТАСС, базирайки се на уеб страницата на комерсиалната платформа.

" Акционерите взеха решение, че при актуалната обстановка не е желателно да се заплащат дивиденти на основата на резултатите от 2021 година ", съобщи заместник-председателят на управителния съвет Фамил Садигов на общо заседание на акционерите.

През май компанията заяви, че управителният й съвет предлага дивиденти от 52,53 рубли на акция за резултатите й от 2021 година

" Приоритетите на " Газпром " са да осъществя капиталовата стратегия, в това число газификацията на съветските райони и подготовката за зимата. И, несъмнено, би трябвало да сме подготвени да платим по-високи налози ", добави Садигов, представен от Българска телеграфна агенция.

" Газпром " разгласи и състава на новия си директорски съвет. Той включва президента на групата Алексей Милер, съветския вицепремиер по въпросите на енергетиката Александър Новак, както и министърите на индустрията и търговията Денис Мантуров и на земеделието Дмитрий Патрушев.

Специалният представител на съветския президент за връзки с Форума на страните експортьорки на газ Виктор Зубков още веднъж е определен за ръководител на съвета на шефовете, прецизира ТАСС.

Русия стана обект на няколко кръга западни наказания след интервенцията си в Украйна на 24 февруари. Износът на съветски газ непрестанно спада от началото на глобите. " Газпром " също така спря подаването на газ за няколко от европейските си клиенти, които отхвърлиха да заплащат в рубли, измежду които и България. Досега обаче скокът на цените на газа разрешава на Русия да получава рекордни приходи, отбелязва Агенция Франс Прес.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР