Руският енергиен гигант "Газпром" предупреди във вторник, че цените на

...
Руският енергиен гигант "Газпром" предупреди във вторник, че цените на
Коментари Харесай

Газпром: Цените на природния газ ще се повишат още преди зимата

Руският енергиен колос "Газпром " предизвести във вторник, че цените на газа евентуално ще се повишат над рекордните 4000 $ за 1000 кубически метра преди отоплителния сезон. Изявлението е реалност, откакто по-рао през днешния ден цената на газа на европейските пазари надвишиха границата от 2,5 хиляди $ за първи път от март насам.
"Бихме желали да отбележим, че на спот тържищата в Европа цените на газа надвишиха границата от 2500 $. Според консервативни оценки, в случай че наклонността се резервира, цените ще надвишават 4000 $ за 1000 кубически метра през зимата “, уточни Газпром, представена от ТАСС.
По-рано във вторник спот цената на газа в Европа на лондонската борса ICE надвиши 2450 $ за 1000 кубически метра за първи път от 8 март. Това се случва на фона на възходящите спот цени на газа в Азия, прекъсването на няколко уреди за произвеждане и превоз на газ в Норвегия за планувани поправки до края на август, както и повишаващи се температури и намаляващо генериране на вятърна сила в Европа.
Борсовата цена на газа в Европа на 7 март 2022 година за първи път в историята доближи съвсем 3900 $ за 1000 кубически метра.
След изказването на "Газпром " цената на септемврийските газови фючърси на нидерландската борса TTF нарастнаха с близо 9% към 239 евро за мегаватчас, достигайки най-високо ценово равнище от 8-и март насам. Рекордните цени на газа бяха достигнати за малко на 7-и март 2022 година на равнища към 345 евро за MWh.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР