Руският енергиен гигант Газпром предупреди във вторник, че цените на

...
Руският енергиен гигант Газпром предупреди във вторник, че цените на
Коментари Харесай

Газпром: Цените на природния газ в Европа може да надхвърлят $4000 за 1000 куб. м

Руският енергиен колос " Газпром " предизвести във вторник, че цените на газа евентуално ще се повишат над рекордните 4000 $ за 1000 кубически метра преди отоплителния сезон. Изявлението е реалност, откакто по-рано през днешния ден цената на газа на европейските пазари надвиши границата от 2500 $ за първи път от март насам, съобщи БНР.

" Бихме желали да отбележим, че на спот тържищата в Европа цените на газа надвишиха границата от 2500 $. Според консервативни оценки, в случай че наклонността се резервира, цените ще надвишават 4000 $ за 1000 кубически метра през зимата “, уточни Газпром, представена от ТАСС.

По-рано във вторник спот цената на газа в Европа на лондонската борса ICE надвиши 2450 $ за 1000 кубически метра за първи път от 8 март. Това се случва на фона на възходящите спот цени на газа в Азия, прекъсването на няколко уреди за произвеждане и превоз на газ в Норвегия за планувани поправки до края на август, както и повишаващи се температури и намаляващо генериране на вятърна сила в Европа.

Борсовата цена на газа в Европа на 7 март 2022 година за първи път в историята доближи съвсем 3900 $ за 1000 кубически метра.

" Газпром " също по този начин заяви, че за първите седем и половина месеца на 2022 година е понижил износа на газ за страните отвън Оперативно-наблюдателно дело с 36,2% до 78,5 милиарда куб. метра. От 1 януари до 15 август 2022 година производството на компанията е намаляло с 13,2%, по предварителни данни, до момента в който търсенето е спаднало с 2,3% за същия интервал.

От 27 юли газопроводът " Северен поток " се употребява с 20% от оптималния си потенциал заради прекъсването на няколко газови турбини. Една от тях, създаден в Канада от Siemens Energy, беше изпратен в Монреал за ремонт. Заради глобите на Отава против Москва производителят в началото отхвърли да върне ремонтираното съоръжение в Германия, само че след многочислени претенции от страна на Берлин беше решено да върне турбината. На 25 юли " Газпром " разгласи насилственото прекъсване на различен газотурбинен мотор в компресорната станция Портовая. Така в редовност остава единствено една турбина, припомнят от съветския енергиен колос.

Междувременно доставките на съветски газ за Китай по газопровода " Силата на Сибир " надвишават дневните контрактувани количества.

Вчера Норвегия разкри, че доставя " всичкия вероятен газ на Германия “, защото Берлин се стреми да откри различни снабдители на газ преди зимата.

Осло прави всичко допустимо, с цел да обезпечи на Берлин целия газ, който може да достави сега, съобщи в понеделник норвежкият министър председател Йонас Гар Стьоре по време на взаимна конференция с немския канцлер Олаф Шолц. Двамата политици се срещнаха през вчерашния ден в Осло, с цел да обсъдят настоящите провокации, пред които е изправена Европа сега, като норвежкият министър председател уточни Берлин като " най-важния сътрудник на Осло в Европа “.

" Норвегия и Германия се радват на широкообхватно съдействие в енергетиката от доста години. Сега разширяваме това, с цел да включим области като водород, хващане и предпазване на въглероден диоксид, офшорна вятърна сила, произвеждане на акумулатори и други ", се споделя в формалното изказване след тяхната среща.

Преди това немският министър на стопанската система Роберт Хабек съобщи, че страната му ще се сблъска с провокации по пътя си да спре енергийната си взаимозависимост от Русия, като Берлин е подготвен да наложи налог върху цената на газа, с цел да предотврати банкрута на свои компании като Uniper.

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в!

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР