Руският диамантен гигант "Алроса" предлага на търг един от най-големите

...
Руският диамантен гигант "Алроса" предлага на търг един от най-големите
Коментари Харесай

Русия продава диамант с размера на топче за пинг-понг

Руският диамантен колос "Алроса " предлага на търг един от най-големите и висококачествени камъни в света тъкмо когато възобновяване на сектора набира скорост. 242-каратовият елмаз с размера на топче за пинг-понг ще бъде изложен за продажба и за наддаване в офиса на компанията в Дубай от 14 до 21 март, а резултатите от аукциона ще бъдат оповестени на 22 март. Началната цена на търга ще е малко над 2 млн. щ. $.

Диамантените цени паднаха съществено през предходната година, тъй като пандемията от ковид затвори съвсем изцяло бранша през първото полугодие. Най-едрите и най-редките скъпоценни камъни обаче претърпяха рецесията по-спокойно и цените им дръпнаха мощно нагоре към края на 2020-а. Дребният производител от сектора "Джем Дайъмъндс ", профилиран в най-ценните диаманти, разяснява, че продажните цени през последните месеци са надвишили предкризисните си нива.

През предишното десетилетие "Алроса " предложи на търгове няколко диаманта с тегло над 200 карата и с сходно на настоящия качество, тъй като те са извънредно редки и компанията в множеството случаи избира да обработва и полира сама откритите от нея екземпляри, изяснява фирменият шеф по продажбите Евгени Агуреев. Той добавя, че идният аукцион е извънредно значим, тъй като целият бранш е изправен пред най-трудните времена в историята. Компанията е решила да прораде скъпоценния камък, с цел да означи стотния си интернационален търг, показва Агуреев.

Диамантът, който е най-големият образец с това качество, добиван от "Алроса от 2000-а насам, е открит в находището Нурбинская в съветския Далечен изток преди повече от 10 години. Компанията възнамерява да продаде още два камъка - от 190.7 и 136.2 карата - както и други по-дребни диаманти на аукциона в Дубай.

242-каратовият камък въпреки всичко изостава надалеч след най-големия елмаз в света - 3106-каратовия "Кулинан ", открит покрай Претория в Южна Африка през 1905-а. Има и още няколко едри съперници, добити в последните години. Сред тях са 1109-каратов камък, изкопан в Ботсвана през 2015-а и 910-каратов елмаз, придобит от "Джем Дайъмъндс " в планинското африканско кралство Лесото преди три години.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР