Руските власти са завели наказателно дело срещу главният редактор и

...
Руските власти са завели наказателно дело срещу главният редактор и
Коментари Харесай

Русия обяви за издирване шефа на руския разследващ сайт The Insider Роман Доброхотов

Руските управляващи са завели наказателно дело против основният редактор и създател на проверяващия уебсайт The Insider Роман Доброхотов за " нелегално прекосяване на границата " и той е разгласен за търсене. Полицията е подхванала обиски в дома на родителите му, на брачната половинка му и на сестра му, съобщи юристът на правозащитния план " ОВД-Инфо " Юлия Кузнецова пред телевизия " Дождь ". По думите ѝ с цялата интервенция се занимава Федералната работа за сигурност (ФСБ).

Според материалите по делото, Доброхотов нелегално е пресякъл границата на Руската федерация в интервала 30 юли-1 август 2021 година в посока Украйна.

По време на обиските са конфискувани всички телефони, компютри и други усройства. Бащата на журналиста е отведен на разпит. По информация на The Insider за разпит е отведена и брачната половинка на Доброхотов.

Според Кузнецова следователите се интересуват къде се намира Доброхотов.

ФСБ заяви, че ще разгласи журналиста за търсене и задържане.

Жену Романа Доброхотова увезли на допрос без юриста
— The Insider (@the_ins_ru)

Обиски в дома на журналиста и негови родственици бяха осъществени и през юли. Тогава той бе разпитван по дело да клюка в качеството си на очевидец. По време на обиска му е конфискуван задграничният паспорт.

Няколко дни преди този момент учреденото от Доброхотов проверяващо издание The Insider бе включено в регистъра на медиите, изпълняващи функционалностите на задграничен сътрудник.

Българският публицист Христо Грозев, който е измежду създателите на The Insider, написа в туитър, че ФСБ са изцяло наясно, че Роман не е в Русия, тъй че обиските нямат друга цел, с изключение на да плашат и евентуално да държат фамилията като пленник. " Още една граница, премината от Путин ", разяснява Грозев.

Делото за клюка, по което бе разпитван Доброхотов през юли, бе формирано по заявление на недерландския блогър Максимилиан ван дер Верф – един от героите в следствия на The Insider. В материала, който бе оповестен през ноември м.г., се споделя, че той евентуално си сътрудничи с съветското Министерство на защитата и съветското военно разузнаване (ГРУ).

На 14 септември т.г. спонсорираният от съветската страна тв канал RT заяви, базирайки се на юриста на Ван дер Верфф, че Доброхотов нелегално е минал границата без съветски паспорт.

" По какъв метод Доброхотов е напуснал територията на России, без да има задгланичен паспорт, за мен е напълно неразбираемо. Тук е налице нарушаване на интернационалните правила или съветското законодателство ", съобщи юристът.

Освен активността си в The Insider, Доброхотов е прочут като един от създателите и водачите на " Партия 5 декември " и придвижване " Ние ", а също по този начин деятел на придвижване " Солидарност ", напомня Би Би Си. В началото на века той интензивно взе участие в опозиционни акции. Баща му Александър Доброхотов е прочут културолог.

В последните две години публицистите от The Insider в съдействие с други проверяващи издания като английското Bellingcat разгласиха серия публикации за предпологаемите отровители на опозиционните деятели Алексей Навални, Владимир Кара-Мурза и писателя Дмитрий Биков.

за отравянето на Навални, осъществено взаимно от CNN, Bellingcat, The Insider и Der Spiegel, преди ден с влиятелната телевизионна премия Emmy в категорията " Разследващ репортаж в новинарска стратегия ".

Снимка: The Global Network for Press Freedom
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР