Руските въоръжени сили свалиха за първи път американската умна бомба“

...
Руските въоръжени сили свалиха за първи път американската умна бомба“
Коментари Харесай

Как ПВО на Русия се научи да прихваща “умните” бомби на САЩ

Руските въоръжени сили смъкнаха за първи път американската „ интелигентна бомба “ ГЛДСБ. Това стана допустимо с помощта на оперативната работа на съветските експерти по рационализиране на софтуера, конфигуриран на съветските системи за Противовъздушна отбрана. Какви са характерностите на такава работа, по какъв начин тъкмо се прави прехващането на „ умни бомби “ и по какъв начин сходно достижение ще се отрази на хода на СВО?

Във вторник съветското министерство на защитата заяви за първи път, че съветските сили са свалили умна управляема ракета ГЛДСБ, употребена от ХИМАРС в зоната за специфични интервенции. Доставката на американски ракети с обхват към 150 км за Въоръжените сили на Украйна беше разисквана в края на предходната година.

ГЛДСБ е хибрид на реактивния снаряд M-31 (от който са взети горната степен и двигателят) и плъзгащата се управляема бомба ГБУ-39/Б в главата на боеприпасите. Известно време след изстрелването ГЛДСБ „ пуска “ мотора и горната степен и по-късно работи като плъзгаща се бомба с по-малка отразяваща повърхнина.

Основната задача на ГЛДСБ от позиция на украинските войски е нанасянето на удари по тиловите обекти на съветските въоръжени сили и сериозната инфраструктура, която се намира по сухопътния кулоар към Крим и на територията на самия полуостров. Според замисъла на съперника това би разрешило на ВСУ да реализират обилни триумфи при положение на нахлуване в Азовския и Черноморския район.

„ Следователно прехващането на ГЛДСБ е знаково събитие. Това е извънредно високотехнологична разработка, която изисква специфичен метод към нейното очистване “, споделя военният специалист Юрий Кнутов. „ Стрелбата по такава цел допуска основаването на избран програмен продукт за нас. За задачата е належащо да се натрупат алгоритмични данни, да се обработят и систематизират “, акцентира специалистът.

„ В случай на триумф, информацията беше записана и след това употребена при компилиране на програмен продукт. Отбелязвам, че самият факт на прихващане на ГЛДСБ значи, че сполучливо сме минали стадия на струпване на данни. Сега можете да се запознаете по-подробно с характерностите на боеприпаса и неговите работни честоти “, отбелязва източникът.

„ Това ще разреши да се свържат освен зенитно-ракетни системи към защитата, само че и системи за радио-електронна битка, които ще могат да смъкват ракети от планувания курс. Също по този начин имаме опция да създадем някои усъвършенствания в съществуващия програмен продукт и по-късно да го качим в останалите логаритми. Това ще реализира съвсем стопроцентова възможност за поразяване на цели на ГЛДСБ ”, счита Кнутов.

Трябва да се означи, че по-рано съветските въоръжени сили към този момент са създали сходна скица за работа с нови типове муниции, които се появяват разполагаем на съперника. Освен това през декември предходната година частите за противовъздушна защита получиха нов програмен продукт, който опростява работата по прехващане на ракети от РСЗО ХИМАРС..

„ В началния стадий не разбирахме какво е това, само че в този момент към този момент свободно работим върху ХИМАРС. Пуснаха ни нова стратегия и ХИМАРС към този момент са като постоянни цели. Ние свободно виждаме, следим и унищожаваме без проблеми ”, съобщи командирът на една от частите, основани в посока Запорожие.

Така, съгласно Кнутов, за няколко месеца съветските експерти са съумели да създадат крачка напред и да измислят по какъв начин да противодействат на ГЛДСБ. Подобна позиция споделя и военният специалист Алексей Леонков.

„ Нашите системи за противовъздушна защита работят на цифрови правила, тъй че бързо се преконфигурират за всеки вид цел. Конструкторите тъкмо около СВО завършват системата за противовъздушна защита Торr-M2, с цел да работят върху „ умни “ снаряди “, изясни Леонков.

„ Като цяло дистанцията от 150 км за офанзива беше определена от съперника, с цел да се избегне провалянето на техните уреди от съветските контрабатарейни оръжия “, сподели източникът. „ Когато предходната година във Вашингтон започнаха да приказват за вероятното снабдяване на ГЛДСБ в Украйна, стана ясно, че тези муниции ще се появят на фронтовата линия допустимо най-скоро. Всъщност работата, осъществена от нашите експерти, даде първия резултат “, сподели той.

„ Струва ми се, че Съединените щати са доставили тези муниции на Украйна, с цел да ги изпитат против нашата противовъздушна защита и да приготвят ВСУ за широкомащабно контранастъпление. Тъй като Съединени американски щати към този момент също са наясно с новите ни благоприятни условия, те евентуално ще стартират да употребяват ГЛДСБ по-интензивно, с цел да „ претоварят “ нашата Противовъздушна отбрана. Но тази задача, сигурен съм, ще бъде решена “, заключи анализаторът.

Превод: В. Сергеев

Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и съответно за 11 МИР Ловеч с лидер на листата Румен Вълов Петков - лекар по философия, основен редактор на `Поглед.Инфо` и в 25 МИР-София с преференциален №105. Подскажете на вашите другари в Ловеч и София кого да поддържат!?



Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР