Руските въоръжени сили напредват в източния украински регион Донбас, предаде

...
Руските въоръжени сили напредват в източния украински регион Донбас, предаде
Коментари Харесай

Руските сили напредват в Донбас, призна Украйна

Руските въоръжени сили напредват в източния украински район Донбас, съобщи Франс прес, като се базира на управляващите в Киев.

" Ситуацията в Донбас е извънредно сложна ", призна през днешния ден украинският президент Володимир Зеленски. Според него съветските сили " желаят да разрушат всичко " в промишления район.

Руската войска и локалните сепаратисти към този момент на процедура управляват огромна част от Луганска област. Техните сили " напредват по едно и също време във всички направления ", сподели губернаторът на източния украински район Серхий Гайдай.



Той заяви, че съветската войска и сепаратистите към този момент са достигнали покрайнините на Северодонецк, и дефинира обстановката там като " доста сложна ". Те към този момент могат да обстрелват града в Луганска област с минохвъргачки, сподели Гайдай и изрази опасения, че Северодонецк " чисто и просто е на път да бъде опустошен ".

Украинската войска се бори, с цел да резервира контрола си върху основен път за доставяне на града, който е обграден от три страни, съобщи представителят на министерството на защитата на Украйна Олександър Мотузяник, представен от Ройтерс. Той добави, че задачата на съветските сили и сепаратистите е да блокират изцяло украинските военни елементи в Северодонецк и неговия град близнак Лисичанск.

Десетки цивилни бяха убити през последните седмици при обстрел в Северодонецк, който наброяваше към 100 хиляди поданици преди войната, отбелязва Агенция Франс Прес. Той се намира на 80 километра източно от Краматорск - административния център на онази част от Донбас, която остава под украински надзор.



През 2014 година подкрепяните от Русия сепаратисти превзеха източните елементи на Луганска и Донецка област, които съставляват района, където има промишлени предприятия и въгледобивни мини.

" Защитата на Донбас " е една от задачите на така наречен съветска " специфична военна интервенция " в Украйна. Тя стартира на 24 февруари - три дни откакто Русия призна самопровъзгласилите се Донецка и Луганска национална република (ДНР и ЛНР). Москва си е сложила за цел " цялостното избавление " на ДНР и ЛНР, т. е. слагането на Донецка и Луганска област напълно под контрола на сепаратистите.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР