Руските сили вероятно се опитват да проведат по-обмислено и контролирано

...
Руските сили вероятно се опитват да проведат по-обмислено и контролирано
Коментари Харесай

ISW: Русия прави опит за организирано изтегляне в западен Херсон


Руските сили евентуално се пробват да проведат по-обмислено и следено евакуиране в западната част на Херсонска област, с цел да избегнат безредното бягство, което характеризираше срутва на съветските отбранителни позиции в Харковска област по-рано този месец.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 7006
Този акцент слага в ежедневния си отчет за обстановката на фронта в Украйна Институтът за проучване на войната (ISW), основан във Вашингтон.

През последните няколко месеца руснаците интензивно укрепват западната част на Херсонска област, в това число с въздушнодесантни елементи и най-малко някои детайли от 1-ва гвардейска танкова войска. Тези сякаш по-професионални и добре подготвени и оборудвани елементи са съсредоточени в дребен регион в Херсонска област и са готови за предстоящото контранастъпление. Те наподобява се оправят доста по-добре от съветските сили в Харковска област. Украинците унищожиха редица подразделения на 1-ва гвардейска танкова войска в Харковска област, като ги обърнаха в бягство и заловиха огромно количество висококачествено съоръжение. По-лошото показване на професионалните съветски бойци в Харковска област спрямо тези в Херсонска област може да се дължи на по-слабата централизация на съветски сили в Харковска област, както и на обстоятелството, че украинското контранастъпление в Харковска област наподобява изненада съветските бранители.

Въпреки това украинската контраатака в Херсонска област напредва, а съветските сили наподобява се пробват да я забавят и да се отдръпват на по-отбранителни позиции, вместо да я спрат или извърнат. Непрекъснатите украински офанзиви по съветските наземни информационни линии през река Днепър в западната част на Херсонска област наподобява оказват все по-голямо влияние върху съветските доставки на десния бряг - последните отчети сочат дефицит на храна и вода в окупирания от руснаците град Херсон и най-малко краткотрайно намаляване на съветския артилерийски огън.

Освен това в някои браншове на съветската фронтова линия са се сринали, което е разрешило нахлуване на украинските войски. Украинските сили евентуално ще си върнат огромна част, в случай че не и цялата западна Херсонска област през идващите седмици, в случай че продължат да пресичат съветската логистика и да не престават настъплението си. Възможно е украинските триумфи да продължат да бъдат мудни, в случай че съветските войски съумеят да запазят своята координация, само че могат и да се ускорят доста, в случай че съветските сили стартират да се разпадат.

Известен съветски боен блогър твърди, че предходната седмица съветското командване е издало заповед да не отстъпват към всички елементи, които са в Донбас. В заповедта се изисква съветските сили, настоящи по оста, да запазят позициите си, без значение от развиването на обстановката.

Ако информацията на брогъра вярна, тази заповед би била забележителна в два аспекта. Първо, Донецка област е единственият регион в Украйна, в който съветските сили към момента вършат опити за настъпателни интервенции. Има спорадични известия за лимитирани украински контраатаки, само че няма доказателства, че Украйна приготвя широкомащабна контраофанзивна интервенция в тази област. Заповедта обаче подсказва, че съветските военни може да се притесняват от украинско контранастъпление в процепите на последните им офанзивни старания. Второ, тя демонстрира надълбоко съмнение към бойните качества на частите, получили заповедта, в контрастност с явно по-високото доверие на съветските командири към частите в западната Херсонска област, където наподобява доминират рационалните старания за осъществяване на следено евакуиране.

Украинският общоприет щаб заяви, че съветските сили принуждават цивилни жители да укрепват съветските позиции в Чонхар на източната граница сред Херсонска област и Крим, което може да значи, че руснаците построяват защита в очакване на украински контраофанзиви на юг от река Днепър. Също по този начин руснаците не престават да изселват цивилни жители от домовете им западно от град Херсон и в северната част на Херсонска област и все по-често търсят дезертьори в района.

Украински публични лица отхвърлиха присъединяване на украинските сили в улична пукотевица в центъра на град Херсон през нощта на 17 против 18 септември, а съгласно командването " Юг " стрелбата е съветска провокация. Украинските служби за сигурност по-рано са предизвестили цивилните жители за вероятни съветски провокации в обитаемоте места сред 17 и 20 септември, а стрелбата в град Херсон е съветски опит за дискредитиране на украинските сили.

Руският президент Владимир Путин от ден на ден разчита на нередовни доброволчески и марионетни сили, а не на стандартни елементи и формирования на въоръжените сили на Руската федерация. ISW към този момент е съобщавала, че през цялото лято и изключително след провалянето към Харковска област, Путин заобикаля висшето военно командване и управлението на Министерството на защитата на Руската федерация. Влошените връзки на Путин с военното командване и Министерството на защитата на Руската федерация (МО) могат да обяснят частично възходящия фокус на Кремъл върху набирането на доброволци в ad hoc нередовни елементи, вместо да се пробва да ги притегли в запас.

Руските федерални субекти към този момент започнаха да афишират състезания за договорна работа в доброволчески елементи, набират пандизчии, притеглят казашки елементи, които разполагат с детайли на съветските служби за сигурност като Федералната работа за сигурност и Росгвардия и скрито активизират хора от окупираните Донецка и Луганска област. Продължаващото фокусиране върху образуването на нередовни елементи получава известна рецензия от пенсионирани съветски офицери, които приканват за истински стандартни дивизии, а не за доброволчески батальони.

Формирането на такива ad hoc единици ще докара до в допълнение напрежение, неравноправие и цялостна липса на единодушие сред силите. за което оповестяват и украински, и съветски източници. Руският опозиционен блог " Инсайдър " оповестява за случаи на етническа дискриминация в чеченските елементи, като отбелязва, че чеченското управление изпраща на фронтовата линия нечеченци, преди да ангажира чеченци в борбата.

Професионалните военни евентуално ще се сблъскат с поведенчески проблеми измежду набраните пандизчии, изключително като се има поради евентуалното преобладаване на пандизчии, наказани за насилствени закононарушения, опиати и изнасилвания. Луганската и Донецката национални републики (ЛНР и ДНР) по-рано са отказвали да се бият за територията на другата страна. Всички тези групи имат разнообразни равнища на военна подготовка, децентрализирани командни структури и разнообразни усещания за войната и мотивация за битка, което прави споровете и неприятната съгласуваност на подразделенията по-вероятни. Единственото общо сред тях е изцяло несъответстващото образование и подготовка за пердах.

Формирането на нередовни и небрежно подготвени елементи не способства за ефикасната бойна мощност на съветските сили, които се борят в Украйна. Форбс отбелязва, че 3-ти армейски корпус се е втурнал да пази съветските позиции към Харковска област по време на контраофанзивата, само че не е съумял да промени нищо и се е " стопил ". Реално идването на все по-голям брой нередовни съветски сили на бойното поле имат малко или никакво влияние върху съветските интервенции.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР