Руските сили в североизточната част на Харковска област напуснаха позициите

...
Руските сили в североизточната част на Харковска област напуснаха позициите
Коментари Харесай

Politico: Руските сили отстъпват, докато Украйна се цели да обърне хода на войната

Руските сили в североизточната част на Харковска област напуснаха позициите си, след украинския блицкриг за освобождение на окупираните територии.

През последните дни украинските войски реализираха бързи триумфи в контраатака на изток от град Харков, атакувайки основни стратегически градове като Балаклия, Купянск и Изюм. Тези градове са жизненоважни за логистиката на съветските сили в Донбас. Подсилените със западни оръжия украинци се пробват да поемат инерцията във войната, като нападат по едно и също време към Херсон и на изток от Харков.

Руското министерство на защитата се опита да омаловажи украинските триумфи, като показа отстъплението от Харковска област, че подхожда с проектите на командването.

Според генерал-майор Игор Конашенков съветските бойци, " намиращи се в регионите " на Изюм и Балаклия " са били прегрупирани и трансферирани " в прилежащата Донецка област, с цел да " усилят напъните там ".

Самият Путин резервира безмълвие във връзка с военните неуспехи, макар че новините за отстъплението стартират да проникват в държавните медии.

Руските военни анализатори и даже някой публични лица, започнаха намерено да подлагат на критика компетентността на командването. Даниил Безсонов, заместник-министър на информацията на подкрепяната от Москва Донецка национална република, съобщи, че отстъплението от Изюм и други селища към Харков е " резултат от неточности, позволени от висшето командване ".

Настоящата контраатака е най-бързата смяна на фронтовата линия в Украйна, откогато съветските войски изоставиха обсадата на Киев и Северна Украйна при започване на март.

В петък следобяд се появиха първите фрагменти, записани от украински бойци от покрайнините на Изюм. В късото видео се виждаше по какъв начин украинското знаме е издигнато над контролно-пропускателен пункт, в непосредствена непосредственост до махленски знак с името на града.

Няколко часа преди този момент украински източници оповестиха за повторното завладяване на окупирания от Русия град Купянск - огромен железопътен възел покрай границата с Русия.

Олег Николенко, представител на украинското външно министерство, разгласява в Туитър фотография от площада в Купянск, на която група бойци държат украинското знаме.

" Украинските войски напредват в Източна Украйна, освобождавайки от ден на ден градове и села. Тяхната храброст, в комбиниране със западната военна поддръжка, дава изумителни резултати ", сподели той. " Изключително значимо доставките на оръжия да продължат “.

Игор Гиркин, един от водачите на проруските сепаратисти в Източна Украйна през 2014-2015 година, съобщи, че съветската войска е изправена пред " тежка оперативна рецесия в необятен бранш на фронта, която към този момент прерасна в огромно проваляне ".

" Сега за нашата страна [Русия] остава единствено да намерения по какъв начин да предотврати по-нататъшни неуспехи и прерастване на оперативното проваляне в стратегическо ", сподели той. Той добави, че Украйна към този момент е спечелила " борбата за самодейност ".

Докато вниманието е ориентирано най-вече към мълниеносния прогрес на Украйна на изток, украинците също по този начин отвоюват земя на юг към черноморското пристанище Херсон.

Наталия Хуменюк, говорителка на украинските сили в южната част на страната, съобщи, че войските са напреднали с „ няколко десетки километра " по южния фронт. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР