Руските сили се насочват към следващите си цели в източната

...
Руските сили се насочват към следващите си цели в източната
Коментари Харесай

След загубата на Луганск Украйна събира сили, за да отбранява Донецк

Руските сили се насочват към идващите си цели в източната украинска Донецка област, откакто президентът Владимир Путин разгласи победа в прилежащ Луганск, а продължаващата към този момент пети месец война навлезе в нова фаза.
С завладяването на Лисичанск в неделя Русия завладя изцяло Луганск – една от двете области в източния промишлен район Донбас, който стана сцена на най-голямото стълкновение в Европа от генерации насам.
И двете страни понесоха тежки загуби в борбата за Луганск, изключително по време на обсадата на градовете близнаци Лисичанск и Северодонецк. И двата града в руини вследствие на безмилостните съветски бомбардировки.
"Градът към този момент не съществува ", сподели Нина – млада майка, която е напуснала Лисичанск, с цел да потърси леговище в град Днепър, Централна Украйна.
"На процедура той беше премахнат от лицето на земята. Няма и филантропичен център за разпределение на помощи, тъй като той беше ударен и постройката, в която се обитаваше, към този момент не съществува. Също както и доста къщи ", съобщи Нина.
Украинските сили заеха през днешния ден нови отбранителни позиции в Донецк, където не престават да управляват някои огромни градове, а Путин сподели на своите бойци "да си починат и да възстановят своята боеспособност ", до момента в който подразделенията в други региони не престават да се бият.
От самото начало на спора Русия желае от Украйна да съобщи Луганск и Донецк на подкрепяните от нея сепаратисти, които оповестиха областите за самостоятелни страни.
"Това е последната победа на Русия на украинска територия ", съобщи на видеозапис, оповестен в интернет, Олексий Арестович, консултант на украинския президент Володимир Зеленски.
"Това бяха средноголеми градове. А им бяха нужни 90 дни - от 4 април до 4 юли. Толкова доста загуби… ", сподели Арестович.
Той изрази вяра, без значение от борбата за Донецк, украинската войска да стартира контраофанзиви в южната част на страната.
"Превземането на източните градове значи, че 60 % от съветските сили са съсредоточени на изток и че ще е мъчно да бъдат пренасочени на юг ", сподели Арестович.
"Няма повече елементи, които могат да влязат от Русия. Те заплатиха висока цена в Северодонецк и Лисичанск ", добави съветникът на украинския президент.
Някои военни специалисти считат, че мъчно извоюваната победа не е донесла на съветските сили огромно стратегическо преимущество, а резултатът от така наречен "битка за Донбас " виси на косъм.
"Мисля, че това е тактическа победа за Русия, само че на голяма цена “, сподели Нийл Мелвин от основания в Лондон мозъчен концерн Кралски институт на единните въоръжени сили. Той съпостави борбата с огромните сражения за нищожни териториални придобивки, които са били присъщи за Първата международна война.
"Постигането на доста дребен прогрес лиши 60 дни. Мисля, че руснаците могат да разгласят някаква победа, само че основната борба към момента следва ", съобщи Мелвин.
Според него решаващата борба за Украйна евентуално няма да се състои на изток, където Русия е съсредоточила главното си нахлуване, а на юг, където Украйна стартира контраатака, с цел да си върне изгубени територии.
"Виждаме, че украинците напредват към Херсон. Там стартират контраатаки и мисля, че най-вероятно ще следим по какъв начин инерцията минава на страната на Украйна, в миг, когато тя се пробва да премине в огромно контранастъпление, с което да отблъсне руснаците ", съобщи той.
Зеленски сподели, че въпреки да се изтеглиха в неделя от Лисичанск, украинските бойци не престават да се бият.
"Ден след ден въоръжените сили на Украйна реагират, отблъскват и унищожават капацитета за атака на окупаторите ", съобщи той във видеообръщение.
"Трябва да ги пречупим. Това е сложна задача и тя изисква време и гигантски старания. Ние обаче нямаме различен избор ", сподели украинският президент.
Битката за Луганск е най-близкото нещо до постигането на някоя от задачите, които Москва разгласи, откакто през март бяха победени нейните сили, опитващи се да завладяват Киев. Това е най-голямата победа за Русия от края на май, когато тя завладя южния пристанищен град Мариупол.
Путин стартира на 24 февруари нашествието в Украйна, която назова "специална военна интервенция " за демилитаризация на южната съседка и предотвратяване на рускоезичното население от така наречен националисти "фашисти ". Украйна и Западът споделят, че това е безпочвен предлог за явна експанзия за завземане на територия.
Сергий Гайдай, украинският губернатор на Луганск, призна, че цялата област в този момент фактически е в съветски ръце, само че сподели пред Ройтерс: "Трябва да спечелим войната, не борбата за Лисичанск… Много е мъчително, само че войната не е изгубена. "
Гайдай съобщи, че украинските сили са се изтеглили от Лисичанск и в този момент държат линията сред Бахмут и Славянск, като се приготвят да отхвърлен по-нататъшно съветско нахлуване.
Ройтерс не може да удостовери изказванията за ситуацията на бойното поле.
Надеждите на Украйна за устойчива контраофанзива частично се основават на приемането от Запада на спомагателни оръжия, в това число ракети, които могат да обезвреждат огромното преимущество на Русия в огневата мощност, като нанасят удари надълбоко зад фронтовата линия.
"Всичко зависи от това какъв брой бързо ще дойдат доставките “, сподели Арестович.
"На Запад просто няма задоволително оръжия, които може да бъдат изпратени. В последна сметка това е най-големият спор от 1945 година.. тъй че би трябвало да бъдат създадени още оръжия и сега това е в ход. С сходни темпове до есента ще има доста количество оръжия ", сподели съветникът на Зеленски. (БТА)
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР