Руските сили, окупирали Запорожската атомна електроцентрала в Югоизточна Украйна, се

...
Руските сили, окупирали Запорожската атомна електроцентрала в Югоизточна Украйна, се
Коментари Харесай

Киев: Руските окупатори искат да свържат Запорожската ядрена централа с Крим

Руските сили, окупирали Запорожската атомна електроцентрала в Югоизточна Украйна, се готвят да я свържат с Крим, анексиран от Москва през 2014 година, и й нанасят вреди, като пренасочват производството на електрическа енергия. За това предизвести във вторник украинският оператор Енергоатом.

Това е най-голямата атомна електроцентрала в Европа и е окупирана от Русия при започване на нейната инвазия. Миналата седмица Киев и Москва взаимно се упрекнаха за нападенията против централата.

" Руските военни, които завлядяха Запорожската атомна електроцентрала, извършват програмата на (руския оператор) Росатом, ориентирана към свързването на централата с кримската електрическа мрежа ", съобщи президентът на Енергоатом Петро Котин пред украинската телевизия.

" За да създадат това, първо би трябвало да повредят електропроводите на централата, свързани с украинската енергийна система. От 7 до 9 август руснаците към този момент са развалили три електропровода. В момента централата работи единствено с една индустриална линия, което е извънредно рисков метод на работа ", добави той.

" Когато и последната индустриална линия бъде изключена, заводът ще се зарежда от генератори, работещи с дизелово гориво. Тогава всичко ще зависи от тяхната надеждност и запасите от гориво ", предизвести Котин.

Разположена близо до Кримския полуостров, централата разполага с шест от 15-те украински реактора, които могат да обезпечат сила за четири милиона семейства.

В понеделник украинският президент Володимир Зеленски повдигна въпроса за нуклеарна злополука след ударите по централата. Генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш предизвести, че всяка офанзива против нуклеарната централа би била " самоубийствена ".

" Надявам се, че тези офанзиви ще спрат, и в това време се надявам, че МААЕ ще може да получи достъп до централата ", сподели той в понеделник.

Неотдавнашните боеве към централата накараха Международната организация за атомна сила (МААЕ), която е нуклеарен надзирател на Организация на обединените нации, да предизвести за " доста действителен риск от нуклеарна злополука "./БГНЕС, АФП
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР