Руските сили напредват към украинската столица Киев и още техни

...
Руските сили напредват към украинската столица Киев и още техни
Коментари Харесай

Руските сили напредват към Киев, Украйна обяви всеобща мобилизация

Руските сили напредват към украинската столица Киев и още техни бойци не престават да навлизат в Украйна, съобщи американски чиновник в областта на сигурността, поискал анонимност, съобщи Ройтерс. Според него до момента Русия е изстреляла над 160 ракети по цели в Украйна.

Москва желае да блокира Киев и да сътвори наземен кулоар с Крим и Приднестровието, съобщи украинската войска, представена от Ройтерс.

Украинските сили се борят с Русия на три фронта, откакто Москва стартира през днешния ден нахлуване против Украйна по земя, море и въздух.

" Заместник-министърът на защитата на Украйна Хана Маляр осведоми: В южната част на Херсон се водят отбранителни борби. Механизираните елементи на въоръжените сили на Украйна превзеха пътния мост и се откриха на левия бряг на Днепър ", написа в Туитър украинският министър на защитата.

Малко преди среднощ се появи информация, че са убити 13 украински граничари на остров Змейни и той е високомерен от съветските сили. Смята се, че задачата е тази нощ те да дебаркират в Одеса по море.

А по време на предаване онлайн във Facebook украинските военни са призовавали цивилните в окупирани градове да вършат коктейли Молотов и да стрелят по съветски конвои.

В нощта на четвъртък против петък беше оповестено, че мъже на възраст 18-60 години няма да имат право да напущат Украйна. Малко по-късно президентът Зеленски разгласи всеобща готовност .

Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна придобива правото да конфискува цивилни транспортни според акта за мобилизацията.

Според заповедта украинският щаб ще дефинира реда и размера на военнослужещите, резервистите и транспортните средства. Областните администрации дават отговор за основаването на лекарски комисии, през които да минават резервистите.

Мобилизация ще се извърши на територията на Виница, Волин, Днепропетровск, Донецк, Житомир, Закарпатско, Запорожие, Ивано-Франковск, Кировоград, Луганск, Лвов, Николаев, Одеса, Полтава, Ровно, Суми, Тернопол, Харков, райони Херсон, Хмелницки, Черкаси, Черновци, Чернигов и столицата Киев.

Мобилизацията ще стане до 90 дни след обнародването на постановлението. На първо място ще бъде свикан оперативният запас - някогашни бойци до 40 години, които имат военен опит. След това, в случай че е належащо, ще бъдат призовани военнослужещи, които са служили в армията преди 2014 година или по контракт. На последния стадий, при нужда, всички, които нямат възрастови и физически ограничавания, ще бъдат призовани в армията.

По същото време президентът Зеленски прикани водачите на Европейски Съюз да вземат участие в незабавно съвещание на Европейския съвет, с цел да застанат един до друг с Украйна " и да спрат агресора ".

" Съдбата на Украйна се взема решение в Украйна: в случай че Путин не получи заслужен отпор в този момент, той ще продължи напред .

Силни стопански и финансови наказания против агресора би трябвало да бъдат признати неотложно, да бъдат лишени от средства за продължение на експанзията: спиране на връзката със SWIFT, налагане на ембарго върху търговията с нефт и газ, подкрепяне на армията с оръжие и муниции, поддръжка на мироопазващата интервенция на Организация на обединените нации.

Нашите хора умират за свободата на Украйна и Европа. Чакахме дълго пред отворената врата. Питахме за участие в НАТО - не чух отговор.

Сега имаме потребност от интернационално правни гаранции за сигурност, ясна европейска вероятност и бързи и съответни дейности ", написа Зеленски в обществените си канали.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР