Руските компании активно лобират своите интереси в страните от Европейския

...
Руските компании активно лобират своите интереси в страните от Европейския
Коментари Харесай

„Прозрачност без граници”: Руските компании пръскат милиони, за да лобират интересите си в ЕС

Руските компании интензивно лобират своите ползи в страните от Европейския съюз – глобите не са се трансформирали в сериозна спънка за тях. До този извод са стигнали откриватели от неправителствената организация „ Прозрачност без граници ”, пишат „ Ведомости ” и БГНЕС. Въпреки европейските наказания, Европейски Съюз остава най-големият стопански сътрудник на Русия. През 2015 година районната организация е поемала 44,8% от целия съветски експорт. За да вършат по-успешен бизнес и да отстояват ползите си в Европа, съветските компании прибягват до общоприетите практики – наемат лобисти, пишат създателите на проучването. Става дума и за съответни хора, и за професионални компании. Но единствено за някои лобисти данните се разгласяват открити в специфичните регистри на Европейски Съюз.

Природният газ е най-съществен „ Газпром” лобира най-активно своите ползи в Европа. За прокарването на своите лични ползи в Евросъюза „ Газпром” харчи не по-малко от 900 000 евро годишно. Газовият холдинг притегля и лобисти в обособените страни-членки на Европейски Съюз. Например, в Австрия неговите ползи се съставляват от петролната и газовата компания ОМВ /участва в плана „ Северен поток”, обменила е с „ Газпром” активи/.

За лобиране в Австрия „ Газпром” харчи над 100 000 евро годишно. В регистъра на лобистите не се показва съответната сума, а единствено избраният предел на тези разноски, изясни представител на „ Прозрачност без граници”. Това не значи, че точно толкоз отива за лобиране на ползите. Френската самостоятелна асоциация по електрическа енергия и газ е лобирала за ползите на „ Газпром” в Еврокомисията, когато вървяха чувания за цените на енергоносителите. Тя е провела за съветската компания срещи с европейски депутати. Словенската Geoplin d.o.o. Ljubljana е лобирала за плана за газопровод „ Южен поток”. Тя е провела заседания на компанията със словенското държавно управление. Странно е да се показва активността на задгранична компания /ОМВ/ като лобистка интензивност в интерес на „ Газпром”, отбелязва представител на дъщерната компания на „ Газпром” – Nord Stream 2 AG.

„ Ако вие разглеждате активността на берлинския офис на „ Мерцедес” като лобиране на съветските ползи единствено, тъй като той продава в Русия доста коли, ще ви предлагат да отидете на лекар”, съобщи той. Лобирането от страна на самия Nord Stream 2 AG е изцяло транспарантно, твърди неговият представител. Най-голямата източноевропейска банка „ Сбербанк” лобира своите ползи в Австрия посредством своя дъщерен клон - Sberbank Europe AG. Тя си сътрудничи с локалните държавни органи и регулатори.

Банката разкрива данни за това в регистъра, както е по закон, осведомят от финансовата институция. РЖД, Nord Stream 2 AG и дъщерната на „ Росатома” JSC Rusatom Overseas употребяват услугите на консултантската компания Sass Consulting AG, с цел да лобират своите ползи в Европейски Съюз, настояват от НПО-то. Представител на РЖД отхвърли сходна връзка, а от „ Росатом” обясниха, че договорът през 2014-1015 година е бил подписан не с тази компания, а с финландската дъщерна компания на JSC Rusatom Overseas – RAOS Voima Oy. Компанията е оказвала извънредно ПР-услуги и няма никакво отношение към лобизма, съобщи представителят на „ Росатом”.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР