Руските инициативи за решаване на сирийската криза са изчерпани, обяви

...
Руските инициативи за решаване на сирийската криза са изчерпани, обяви
Коментари Харесай

Руските инициативи за Сирия изчерпаха възможностите си, каза пратеникът на ООН

Руските начинания за решение на сирийската рецесия са изчерпани, разгласи специфичният делегат на генералния секретар на Организация на обединените нации по въпросите на Сирия Стафан де Мистура в изявление за Би Би Си.

Той имаше поради форматите в Астана и Сочи - първият основан от " гарантите на примирието " в Сирия, Русия, Турция и Иран, а вторият предходната есен с управителната роля на Москва и със съдействието на другите две страни. Астана докара до основаване на така наречен " зони за деескалация " в Сирия, където обаче примирието, желано от гарантите, не се съблюдава.

Време е за " дипломация " за Сирия или страната ще се " балканизира ", сподели още Де Мистура. По думите му " Астана беше доста добра самодейност, само че тя (включи) общо три страни, а не всички, които са въвлечени (в конфликта) и се подразбираше, че дейностите им ще доведат до деескалация, само че това, което виждаме, е ескалацията му. "

За Конгреса за народен разговор в Сочи, който се организира в края на януари и се чака да се повтори, той сподели, че би бил " отлична самодейност, ако беше довела до основаването на конституционна комисия, която бихме могли да обсъдим в Женева. " " Това не се случи. Без нова конституция и нови избори няма да има политически развой, а без политически развой това е пирова победа, " сподели още Де Мистура.

Пратеникът беше посетител на конгреса в Сочи и позволи, че може да помогне на конституционната комисия, в случай че тя проработи. Форумът обаче беше бойкотиран от множеството западни страни и от доста страни от Залива. Няколко часа след изявлението на Де Мистура Николай Патрушев, някогашен шеф на контраразузнаването и секретар на Съвета за сигурност на президента на Русия, разгласи, че няколко страни са се отказали да вземат участие " под натиска на Съединените щати. "

Де Мистура беше хазаин на договарянията под егидата на Организация на обединените нации в Женева, чийто осми кръг стартира на 28 ноември 2017 година, само че приключи с крах. Представители на режима на президента Башар ал Асад и опозицията се упрекваха взаимно за неуспеха на договарянията след срещите си поотделно с Де Мистура, който на вятъра оферираше те за пръв път да проведат директни договаряния.

Интервюто на Де Мистура, след двудневна конференция на Организация на обединените нации и Евросъюза за Сирия в Брюксел, предшества и нова среща на външните министри на страните гаранти от Астана, този път в Москва.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Сирийската рецесия (1358)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР