Руските доставки на природен газ за Финландия ще бъдат прекратени

...
Руските доставки на природен газ за Финландия ще бъдат прекратени
Коментари Харесай

NOVA: Русия спря газа и за Финландия

Руските доставки на природен газ за Финландия ще бъдат прекъснати в събота сутринта, съобщи финландската държавна енергийна компания Gasum, откакто скандинавската страна отхвърли да заплати на доставчика “Газпром ” в рубли.

“Изключително тъпо е, че доставките на природен газ по нашия контракт за доставка в този момент ще бъдат спрени ”, съобщи в изказване основният изпълнителен шеф на Gasum Мика Вилянен.

“Въпреки това ние деликатно се подготвихме за тази обстановка и няма да има спирания в газопреносната мрежа ”, сподели Вилянен.

Договорът за доставка ще завърши в събота в 7:00 ч. (04:00 ч. по Гринуич), обявиха от Gasum, предава NOVA.

През април “Газпром Експорт ” изиска бъдещите заплащания по контракта за доставка да се правят в рубли вместо в евро, само че Gasum отхвърли настояването и във вторник разгласи, че отнася въпроса до съда.

Запитан по въпроса, представителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи, че “е явно, че никой няма да доставя нищо гратис ”.

Природният газ съставлява към 8% от енергийното ползване на Финландия, като по-голямата част от него идва от Русия. В напъните си да понижи рисковете от разчитането на съветския енергиен експорт финландското държавно управление по-рано през днешния ден разгласи, че страната е подписала 10-годишно съглашение за наем на транспортен съд за терминал за полутечен природен газ (LNG) с американската компания Excelerate Energy.

“Терминалът за полутечен природен газ ще ни даде опция да се освободим от съветския газ ”, съобщи пред кореспонденти министърът на финансите Аника Саарикко.

В неделя Русия прекрати доставките на електрическа енергия за Финландия за една нощ, откакто енергийната ѝ компания RAO Nordic предяви искания за просрочени заплащания, макар че дефицитът беше бързо сменен.

Тази седмица Финландия, дружно със прилежаща Швеция, подаде молба за участие в НАТО, откакто публичната и политическата поддръжка за алианса набъбна след нахлуването на Русия в Украйна. Москва неведнъж е предупреждавала Финландия, че всяка молба за участие в НАТО ще бъде “сериозна неточност с далечни последствия ”.
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР