Руските авиокомпании са изправени пред най-голямата криза от много време

...
Руските авиокомпании са изправени пред най-голямата криза от много време
Коментари Харесай

Кои самолети ще използва Русия вместо Boeing и Airbus?

Руските самолетни компании са изправени пред най-голямата рецесия от доста време насам и търсят всички вероятни способи за заместници на европейските и американските самолети.

В началото на март Boeing и Airbus изтеглиха своите самолети, наети от съветски компании, и в това време стопираха техническата поддръжка на машините. Поради това към 80% от самолетите на гражданската авиация в Русия сега не действат и се намират в хангари.

В момента Русия разполага с към 1300 пътнически самолета от всевъзможен тип (за къси, междинни и дълги полети), от които 824 принадлежат на Airbus и Boeing.

Как Русия и нейните компании ще се измъкнат от тази обстановка и какви самолети ще употребяват?
Безпрецедентна обстановка
 Пътнически аероплан Airbus A320 на компания S7 Airlines

Пътнически аероплан Airbus A320 на компания S7 AirlinesВиталий Анков/Sputnik

Ситуацията, в която се оказа Русия след възбраната за потребление на самолети Airbus и Boeing в актуалния свят, е на практика невиждана, тъй че подготвен и бърз отговор на този въпрос няма. Нещо сходно се случи в Иран след Ислямската гражданска война през 1979 година, когато страната се оказа под тежки наказания на Съединени американски щати. Но даже Иран съумя да резервира някакъв въздушен флот, който към момента употребява. Русия е в по-добро състояние, тъй като има опит в производството на военни и пътнически самолети от руско време. В момента обаче не разполага със забележителен брой подготвени самолети съветско произвеждане (особено за полети на дълги разстояния). За появяването им са нужни от една до три години, съгласно оптимистичните прогнози.

Търсенето на услугите на съветските цивилен самолетни компании обаче е намаляло фрапантно заради пандемията. Руските жители не могат да пътуват свободно по света от две години. Сега, поради наложените западни наказания, огромен брой общи дестинации ще продължат да бъдат затворени. Това, дружно със понижаването на обменния курс на рублата, е още един фактор, който доста понижава пътуванията на съветските жители в чужбина. В момента към момента има огромно търсене на полети в границите на Русия. Въпреки това, в доста направления вместо въздушни полети може елементарно да се употребява жп мрежата, която е доста развита в Русия и покрива съвсем цялата територия на страната.

Русия обаче има голяма територия, доста от огромните градове са на хиляди километри един от различен, тъй че, несъмнено, постоянно ще има потребност от въздушен трафик, както и полети до труднодостъпни обитаеми места.
Как счита Росавиация да излезе от тази обстановка?
 Боинг 747 на

Боинг 747 на „Трансаеро“Виталий Анков/Sputnik

Според специалистите има единствено един кратковременен излаз от новата обстановка и това е да се продължат полетите със самолети Boeing и Airbus в Русия, като в същото време се стартира развой на възкръсване на родното произвеждане на самолети.

„Имаме редица сервизни центрове в страната, които са сертифицирани от Boeing и Airbus и които могат механически да обслужват тези самолети без външни медиатори. Най-големият проблем са частите. Сега самолетните компании и сервизните центрове търсят способи за набиране на части през трети страни (Индия, Турция и др.). „Ако получим аварийни елементи, ще можем да използваме тези самолети на територията на Русия“, добави Власов.

Според него Росавиация към този момент е обмислила стъпка като единственото допустимо решение в новата обстановка и е показала предложенията си на съветското държавно управление.

„Самолетите към момента летят, тъй като нямаме избор. Ще изчакаме за личен аероплан. Този ход ще даде опция на нашата авиация да издържи година-две“, заключи специалистът.
Може ли Русия да вкара съветски самолети вместо задгранични?
 Сглобяване на МС-21-300 в завода на корпорация

Сглобяване на МС-21-300 в завода на корпорация „Иркут“Сергей Мамонтов/Sputnik

Русия ще се опита да излезе от обстановката, като стартира незабавно производството на съветски самолети.

Нещата не са толкоз зле, когато става дума за самолети с дребен и междинен обсег.

„Регионалните линии (до 3000 км) ще се покриват от съветски самолети SSJ-100. Допълнително можем да произвеждаме към тридесет самолета годишно. Но и тук има нюанси. За моторите и електрониката на тези самолети се изпозлват френски компоненти“, сподели Алексей Власов, специалист в региона на сигурността на полетите.

Той уточни, че Русия сега няма мотор за пътнически самолети с дребен и междинен обсег, който да се състои извънредно от съветски съставни елементи и основаването на подобен ще отнеме време.

„Работим по нов мотор ПД-8, само че към момента не е тестван. Вече имаме план, който е много напреднал, само че ще ни отнеме най-малко три години, преди да завърши тестването и узаконяването, след което ще стартира серийно производство“, сподели още специалистът.

По негови думи първите няколко самолета за пътнически полети на междинни дистанции (обхват 6000 км) МС-21 ще се появят в края на тази година.  MS-21-300 на летище

MS-21-300 на летище „Раменское“ е подготвен за сертификационни тестовеOAK

Според оценката на Юрий Слюсар, началник на корпорация OAK, която още преди този момент планираше да доближи произвеждане от 36 самолета МС-21 годишно, а до 2025 година производството би трябвало да нарасне до 72 самолета годишно. При сегашните условия обаче тези проекти могат да бъдат преразгледани за по-бързо произвеждане и по-големи количества.

Освен това Русия има опция да възобнови производството на руски самолети със междинен обсег Ту-204, Ту-214. Те ще имат мотори ПС-90A, които към този момент са в произвеждане. Експертите обаче считат, че възобновяването на производството ще изисква повече старания и време, в сравнение с организирането на производството на части за МС-21.

„Можем да приказваме за произвеждане на Ту-204 и Ту-214, само че не знам до каква степен е настоящо и действително осъществимо. Там би трябвало да се направи съоръжение и да се стартира производство“, уточни специалистът по сигурност на полетите.

Експертите също се съмняват в целесъобразността от започване на производството на нов аероплан с огромен обхват на деяние Ил-96-400. „Воронежката фабрика е подготвена да ги произвежда“, сподели Власов. Русия обаче няма потребност от доста такива самолети, а цената на производството им е доста висока и би било мъчно да бъде печелившо.

създател: НИКОЛАЙ ЛИТОВКИН

източник: bg.rbth.com
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР