Руските активи в швейцарските банки са в размер на 213

...
Руските активи в швейцарските банки са в размер на 213
Коментари Харесай

Руските активи в швейцарските банки възлизат на 213 млрд. долара

Руските активи в швейцарските банки са в размер на 213 милиарда $ съветско благосъстояние, демонстрират данните на Асоциацията на швейцарските банкери, представени от Ройтерс.

Трезорите в Швейцария държат сред 150 милиарда и 200 милиарда швейцарски франка (213 милиарда долара) пари на съветски клиенти.

Това демонстрира, че обсегът на бизнеса на богатите руснаци в банките в Швейцария е доста по-обширен от балансовите експозиции, които няколко финансови компании в страната започнаха да разказват.

Разкритието на банковата асоциация е необичайност за Швейцария, която в предишното е отхвърляла доста оферти за откриване на информация. Увеличаването на прозрачността във връзка с съветските банкови сметки идва, откакто страната взе решение да приложи глобите на Европейски Съюз върху съветските активи поради нашествието в Украйна.

В Швейцария се ускорява и публичният спор по тематиката. Матеа Майер, съпредседател на социалдемократите, приканва държавното управление да наложи ограничавания върху всички капитали, принадлежащи на руснаци, близки до президента Владимир Путин.

"Част от парите принадлежат на олигарси, лоялни на Кремъл. Те оказват помощ за финансирането на войната. Швейцария би трябвало да направи всичко допустимо, с цел да затвори тези канали ", сподели тя.

Швейцарското министерство на стопанската система съобщи, че към този момент няма точни оценки за цената на замразените съветски активи в страната.

Банковата асоциация обаче прецизира, че делът им в общите активи на банковата система и задграничните влогове в Швейцария е относително дребен. От епохи страната се смята за несъмнено леговище за капиталите на богатите хора по целия свят.

На фона на засилващите се наказания в отговор на съветската инвазия, връзките на банките в Швейцария с съветските клиенти се ревизират от регулаторите доста по-детайлно. Анализаторите, представени от Ройтерс, обаче считат, че директните експозиции на швейцарските трезори към съветските им клиенти наподобяват управляеми, отчитайки направените досега оценки.

Двете най-големи швейцарски банки UBS и Credit Suisse предходната седмица показаха своите оценки за експозицията си към Русия.

От UBS оповестиха, че директната експозиция към края на 2021 година е била в размер на 634 млн. $, само че е била понижена в първите седмици на тази година.

Главният изпълнителен шеф на Credit Suisse Томас Готщайн съобщи, че към 4% от активите, които втората по величина банка в Швейцария ръководи, принадлежат на руснаци.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР