Рускинята с финландски паспорт Елизабет Елена вон Месинг, подсъдима за

...
Рускинята с финландски паспорт Елизабет Елена вон Месинг, подсъдима за
Коментари Харесай

Подсъдима за пране на 1,6 млрд. лв. у нас се криела в Хелзинки

Рускинята с финландски паспорт Елизабет Елена вон Месинг, подсъдима за пране на 1,6 милиарда лв. у нас, се укривала в Хелзинки. Информацията постъпила в националната полиция, която след приемането на сведението отправила питане до тамошните управляващи дали е правилно, написа.

В случай че Вон Месинг бъде открита в Хелзинки, Софийския апелативен съд ще издаде Европейска заповед за арест на рускинята, позната в родния си Санкт Петербуг повече като Елена Скородумова. Това взеха решение магистратите на следващото съвещание по делото на 9 декември. Спрямо нея то се гледа задочно, тъй като съвсем три години не е в България.

Сигналът за настоящото местоположение на Вон Месинг бил подаден в Столична дирекция на вътрешните работи от сънародника ѝ Дмитрий Абрамкин. Той е обвиняем дружно с нея за прането на най-голямата сума у нас.

През септември 2017 година двамата получиха по 10 години затвор от Софийския градски съд и в правосъдната зала бяха арестувани. През февруари 2018 година обаче стана ясно, че Елена е съумяла да изчезне, употребявайки документ за влошено здравословно положение, публикуван в Германия от доктор мъртвец.

Абрамкин твърди, че освен знае къде се намира Елена, само че тя даже живеела в негово жилище в Хелзинки на стойност 1,2 млн. евро. Имотът му бил лишен посредством подправен автограф.

Пак съгласно него, с изключение на финландски паспорт, тя имала и грузински, публикуван през 2010 година на името на Олга Хергиани. Копие от паспорта той дал и на съда.

13 години след идването им в България, с цел да развиват бизнес с валута, връзките сред някогашните сътрудници са обтегнати.

Вон Месинг е в неопределеност от началото на 2018 г ., а Абрамкин, който е правист по обучение, от май тази година е под домакински арест с електронна гривна на крайници. Преди това от ноември 2017-а до юни 2020 година е в софийския затвор, откакто заставам два месеца в следствения арест на " Г. М.Димитров ".

От месеци с позволение на съд всеки ден върви в Съдебната палата в София, с цел да чете делото. Част от материалите по него се водят секретни поради многото информации на ДАНС. " То е 500 тома, един е от 300 до 500 листа, в които има материали на разнообразни езици - български, съветски, литовски, латвийски, естонски, британски, френски, италиански, шведски. Когато ни предявиха материалите, ни дадоха на всеки лист по 19 секунди ", изяснява Абрамкин. Планира на 14 януари следващата година, когато е следващото съвещание в Софийския апелативен съд, да даде и пояснения.

" 25% от живота ми минаха да се занимавам с това дело . Когато ме арестуваха, дребният ми наследник беше на половин година, а в този момент е на 13 ", споделя руснакът.

Сблъсъкът му с българското правораздаване не е първи в живота му. През 2007 година следствие против него се води и в Естония. И там той развивал бизнес с валута. Запорирани му били 12 млн. евро, само че делото било прекъснато и възбраната върху парите по-късно била вдигната.

След проблемите в Естония решил да трансферира бизнеса в България. Към нашата страна го насочила сънародничката му Вон Месинг, която също като него е от Санкт Петербург. Тя станала притежател на компания " Оптима Ка ", чийто офис бил на бул. " Васил Левски " в София.

Двамата са арестувани при акция на прокуратурата и ДАНС на 23 май 2008 година и са в ареста няколко месеца. Разследващите хванали, че посредством голям брой фиктивни покупко-продажби капитали от Санкт Петербург минавали през " Оптима Ка " до компания, записана в Естония. Част от средствата били превъртани през банкови сметки и към компании в Кипър, Дубай, Хонконг.

Пак съгласно проверяващите от май 2007-а до май 2008 година по сметките на компанията на Вон Месинг пристигнали 441 превода от Русия в евро и долари на обща стойност 1,614 милиарда лева По същото време били направени 3376 превода до сметки в целия свят.

Според медийни изявления изпраните пари се свързват с съветската мафия и по-специално с Тамбовската незаконна формация. Любопитна детайлност е, че вторият брачен партньор на Вон Месинг е Андрей Русланович Хлоев-Безпризорник, легенда в ъндърграунда на Санкт Петербург през 90-те години на предишния век. Безпризорник бил изключително непосредствен до водача на Тамбовската формация Владимир Кумарин. През 2008 година Хлоев се бил в Южна Осетия, само че тогава към този момент бил разведен с Вон Месинг. " Ако бяха пари на съветската мафия, то още през 2008 година щяха да дойдат особено подготвени момчета и въпросът щеше да бъде решен. Те са от бизнес ", твърди Абрамкин.

Според версията му парите били дадени от негови другари и клиенти, огромни компании, с цел да купува машини, техника, съоръжение, в това число и самолетни билети. За разлика от тях, те купували валутата на закрепен курс, само че когато компанията му търгувала, таксата се променяла поради огромния размер на сумата. Освен това купували когато и да е на денонощието и по този начин се възползвали от придвижването на курсовете. " Тези пари са на мои клиенти и им ги възвърнах ", споделя Абрамкин. Той твърди, че продал имуществото си, с цел да се разплати с тях.

Един месец след старта на следствието у нас през 2008 година такова почнало и в Русия. То минало и през военно разследване, само че към този момент било прекъснато. Именно делото в Русия станало причина Абрамкин да пропусне няколко правосъдни съвещания у нас.

Вон Месинг пък заблудила българския му юрист, че бил в психиатрия . По следствието в Русия той бил с мярка подписка. Прибирайки се от делото в София, отишъл в следствения комитет в Москва. Следователят му споделил, че е излязъл нелегално и е нарушил подписката. Внесъл искане за смяна на мярката за неотклонение в съда. И по този начин от 10 август 2013-а до юни 2014 година Абрамкин бил зад решетките в Санкт Петербург, а след това четири месеца под домакински арест.

Според него Вон Месинг решила да се възползва от обстановката и предоставила погрешна информация, че е в психиатрия. Абрамкин счита, че това било, тъй като желала делото против двамата да се раздели.

Историята обаче става още по-заплетена . През декември 2015 година ДАНС прави нова инспекция на " Оптима Ка ". Оказало се, че на 8 декември 2015 година шефът бил заменен. Като подобен бил вписан Красимир В., роден през 1957 година " Проверка на ДАНС откри, че той е притежател на " кухи компании, употребени за данъчни измами ", написа в справката.

Според Абрамкин против Вон Месинг имало още едно следствие от 2016 година То обаче било спряно поради изгубването ѝ.

За неналичието на рускинята се схваща през февруари 2018 година, когато в Софийски градски съд идва молба от нея да ѝ се вдигне възбраната да напуща страната, с цел да се лекува в Германия. От отговор на " Евроджъст " до съда обаче излиза наяве, че единият от лекарите, които сякаш подписали удостоверението с дата 18 януари 2018 година, бил умрял преди година.

Абрамкин има коментар и във връзка с здравословните проблеми на своята бизнеспартньорка. " Те идват от безконтролното самолечение. Носи цяло куфарче с хапчета . Тя се разсънва заран и взема решение, че ѝ е неприятно, и стартира да ги пие. "

Как ще се развият връзките сред довчерашните бизнеспартньори и дали Вон Месинг ще бъде открита, следва да се разбере на идващите съвещания в съда.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР