Руски учени изразиха тревога, че са им наложени нови ограничения

...
Руски учени изразиха тревога, че са им наложени нови ограничения
Коментари Харесай

Руски учени сигнализираха, че им налагат ограничения върху контактите с чужденци

Руски учени показаха паника, че са им наложени нови ограничавания върху контактите с задгранични сътрудници, като в руско време, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.

Научният вестник "Троицки вид " разгласява през вчерашния ден копие от признат наскоро декрет на съветското министерство на науката и висшето обучение, с който се вкарват необятен кръг ограничавания върху срещите и връзките на чиновници на държавни мозъчни тръстове и институти с задгранични жители.

Сега съветските учени са задължени да уведомяват управляващите за всяко посещаване на задграничен академик пет дни авансово и да рапортуват за срещата по-късно. Ограничава се наличието на задгранични учени в пространствата на научните ведомства и потреблението от тях на електронни уреди.

Вестникът прикани министерството да анулира указа, като съобщи, че рестриктивните мерки от руски вид ще навредят на престижа на съветската просвета по света.
Руски учени разкритикуваха новите ограничения като неуместни и нереалистични. Според тях те ще засилят изолацията на Русия и ще пречат на работата им. Те се притесняват от завръщане към порядките от руско време, когато учените са можели да беседват със свои задгранични сътрудници единствено в наличието на трети лица.

Министерството съобщи през днешния ден, че указът не е заповед, а единствено рекомендация, и отхвърли изказванията, че с него се цели управление на учените. То увери, че този декрет "отразява международна процедура " в държанието на задграничните учени. Според министерството съветските учени от ден на ден са подлагани на "някои ограничавания ", когато посещават научни организации в чужбина.

Заместник-директорът на Руската академия на науките Алексей Хохлов съобщи през днешния ден, че тези рекомендации са в прорез с поставената от управляващите цел да се притеглят повече задгранични учени в университетите и да се улеснява назначението им на работа в Русия.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков сподели, че би трябвало "да се демонстрира зоркост ", тъй като "чуждите разследващи служби са в нараснала подготвеност ".
"Научно-индустриалният шпионаж съществува. Той работи 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата, и е ориентиран против нашите учени, изключително младите ", съобщи Песков пред публицисти. В същото време той призна, че някои от рекомендациите в новия декрет "изглеждат пресилени ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР