Руски съд разпореди 73-годишният водещ специалист по хиперзвукови технологии Александър

...
Руски съд разпореди 73-годишният водещ специалист по хиперзвукови технологии Александър
Коментари Харесай

Руски учен по хиперзвукови технологии е задържан за държавна измяна |

Руски съд разпореди 73-годишният водещ експерт по хиперзвукови технологии Александър Куранов да бъде арестуван в ареста за два месеца по съмнение за държавна измяна. Той ще бъде изправен пред съда на 9 октомври, заяви Франс прес.

Куранов е началник на проучвателен институт в Санкт Петербург, профилиран в региона на хиперзвуковите технологии, заяви съветската държавна осведомителна организация ТАСС, цитирайки източник от правоохранителните органи.

Той управлява работата по концепцията за нов хиперзвуков аероплан, наименуван " Аякс ", който датира от руската ера. Хиперзвуковата технология разрешава на обектите да се движат доста по-бързо от скоростта на звука.

Русия, чиито връзки със Запада се утежниха до най-ниските равнища след Студената война, създава редица хиперзвукови оръжия през последните години, които президентът Владимир Путин разгласи за несравними.

Задържаният е обвинен, че е предал на непознат жител секретна информация за софтуерни проучвания, върху които е работил дълго време, заяви организация Интерфакс, цитирайки неназован източник.

Делата за държавна измяна и шпионаж нормално се водят при затворени порти в Русия и детайлности за случаите рядко излизат нескрито заради тяхната секретност, припомня Ройтерс.

Държавната измяна в Русия се санкционира с до 20 година затвор. Тази присъда беше произнесена на преподавател по авиация от Москва през април, откакто той беше приет за отговорен за незаконен експорт на технологии или техническа информация.

През последните години редица съветски учени, бойци и чиновници бяха упрекнати в държавна измяна, откакто бяха упрекнати в предаването на чувствителни материали на непознати страни.

Критиците на Кремъл споделят, че обвиняванията постоянно са неоснователни и не могат да бъдат прегледани, тъй като са секретни.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР