Руски официални лица заявиха, че в събота техните войски се

...
Руски официални лица заявиха, че в събота техните войски се
Коментари Харесай

Руснаците в Лиман молили командването за помощ, но генералите гледали концерта на Червения площад

Руски публични лица обявиха, че в събота техните войски се изтеглят от източния украински град Лиман, който е значим железопътен възел.

 

Засега не е ясно дали руснаците са съумели да изтеглят всичките си войски преди навлизането на украинските сили, а украински представители обявиха, че битката за надзор над Лиман към момента продължава, написа The Wall Street Journal.

Руското министерство на защитата написа в профила си в платформата за известия Telegram, че войските са били изтеглени от Лиман „ във връзка със основаването на опасност от обграждане " от страна на украинските сили, които тази седмица навлязоха на изток от река Оскил в Донецка област.

 

Въоръжените сили на Украйна влязоха в град Лиман в Донецка област, водят се жестоки боеве с обкръжените от ВСУ съветски военни, заяви Униан, представена от  Faktor.bg.

 

Днес по обед беше обявено, че украинските бранители дефинитивно са затворили обкръжението към Лиман.

" Вече сме в Лиман, само че се водят боеве, детайлите по-късно “, съобщи представителят на Източната формация на войските на Въоръжените сили на Украйна Сергей Череватий.

Междувременно Русия разгласи, че изтегля войските си от Лиман. Не е ясно обаче дали са в положение да излязат от обкръжението.

По думите на Череватий, съветските окупатори всеобщо са молили своето командване за помощ, само че " несъмнено всички са гледали концерта на Червения площад, по тази причина не са се отзовали..., а пристигнаха нашите войски ".

Той показва, че в тази борба " има няколко значими момента – да бъде продължена сполучливата Харковска интервенция, тъй като по предписание войските са движени от избран напредък, кураж “.

 

Говорителят добавя, че второто е „ да бъде високомерен значим регион, който отваря пътя за освобождение на украинския Донбас – към Сватово, Кременная, Северодонецк ".

Кога тъкмо ще стартира настъплението в това направление, ще реши щабът, прецизира Череватий.

Той отбелязва, че " значим психически миг е обкръжаването на огромна формация на съперника, която преди този момент се е похвалила със своята непобедимост ".

" И това е пагубен психически миг за съперника, защото там са се сражавали не последните войски, там са се сражавали професионални военни, по този начин нареченият " Барс ", споделя още Череватый.

Той акцентира, че украинските сили са пречупили не " не някакви си тълпи, пречупват задоволително мощна защита “. „ Там се водят жестоки боеве “, - установи представителят.

 

Загубата на Лиман, значим логистичен център за съветските сили, бележи следващ удар по военните старания на Кремъл.

 

Само ден по-рано съветският президент Владимир Путин подписа договорите за публично присъединение на окупираните елементи на Украйна, в това число в Донецка област, към Руската федерация.

 

Той и други съветски публични лица предизвестиха, че всяко нахлуване против тези територии ще се смята за нахлуване против Русия и Кремъл е подготвен да ги пази по всевъзможен начин, с които разполага, в това число най-големия ресурс от нуклеарни оръжия в света.

Освен това през предходната седмица Путин разгласи готовност в опит да укрепи съветската войска, чиито недостатъци бяха разкрити през последния месец, откакто Украйна си върна хиляди квадратни километри в североизточната част на страната.

" След загубата на Лиман би трябвало да се обмисли потреблението на тактическо нуклеарно оръжие в Украйна ", съобщи чеченският водач и непосредствен съдружник на Владимир Путин Рамзан Кадиров, представен от съветски медии. В известие в Telegram, представено от Ройтерс, Кадиров подлага на критика съветските командири за изоставянето на Лиман в събота. 

Бързата загуба на Лиман подкопава претенциите на Путин върху окупираната украинска територия. Украински и западни публични лица осъдиха оповестените анексии. 

Зеленски към този момент даде обещание да върне окупираните региони, като прогони съветските сили от земите, които съгласно него по право принадлежат на Украйна. 

Западните анализатори са скептични, че мобилизацията в Русия ще има резултат на бойното поле в скоро време. Стотици хиляди съветски мъже са напуснали страната през седмицата, откогато Путин разгласи мобилизацията. The Institute for the Study of War, основан във Вашингтон мозъчен концерн, съобщи в петък, че Русия евентуално ще продължи „ да се затруднява да принуди съветските мъже да вземат участие " във въоръжените сили.

Освен това английското министерство на защитата съобщи в събота, че съветските сили евентуално изпитват дефицит на муниции, изключително на прецизни ракети с по-голям обхват. В резултат на това, съгласно министерството, в петък те са изстреляли ракета за противовъздушна защита с огромен обхват по паркинг в Запорожие, където се е събирал цивилен ескорт, с цел да се насочи на юг към следената от Русия територия. Според украински публични лица са починали към 30 души, измежду които бременна жена и деца, а близо 100 са били ранени.

„ Русия изразходва стратегически скъпи военни средства в опити да реализира тактическо преимущество и в този развой убива цивилни, за които в този момент твърди, че са нейни жители “, написа министерството в Twitter.

Лидерът на Русия съобщи, че териториите - представляващи към 15% от територията на Украйна, в това число някои от най-продуктивните ѝ селскостопански и промишлени региони - ще бъдат част от Русия „ вечно ". В последната си негласна нуклеарна опасност Путин заплаши да употребява „ всички налични " военни средства, с цел да отбрани най-голямото присвояване на земя в Европа след Втората международна война.

Решението за анексирането е резултат от " референдумите ", извършени сред 23 и 27 септември, на които окупационните управляващи в тези области и двете сепаратистки " национални републики " с центрове Донецк и Луганск оповестиха за съвсем цялостна поддръжка за " присъединение " към Русия.
Западът, Украйна и запазилите контактите си с Русия страни като Турция, Казахстан и Сърбия не признават резултатите от референдумите. Към момента нито една страна в света не е дала сигнал, че ще признае анексията.

 

В Организация на обединените нации Русия изпадна в цялостна изолираност, откакто наложи несъгласие на резолюция на Организация на обединените нации, в която се осъждат нейните " противозаконни " референдуми в четири украински района.

 

Гласуването на резолюцията в 15-членния Съвет за сигурност на Организация на обединените нации бе с резултат 10:1, като Китай, Индия, Бразилия и Габон се въздържаха.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР