Руски кораби дебнат около подводни комуникацонни кабели, притеснявайки САЩ и

...
Руски кораби дебнат около подводни комуникацонни кабели, притеснявайки САЩ и
Коментари Харесай

Могат ли врагове да саботират подводните кабели, които свързват света?


Руски кораби дебнат към подводни комуникацонни кабели, притеснявайки Съединени американски щати и съдружниците им, че Кремъл може да придвижи осведомителната война до нови дълбини.

Заинтересована ли е Москва от спиране или източване на информация от кабелите? Иска ли тя Западът да се тормози, че би го сторила? Има ли по-невинно пояснение? Не е изненада, че Русия не споделя.

Каквито и обаче да са желанията на Москва, американски и западни публични лица са все по-разтревожени от интереса на противника им към 400-те фиброоптични кабели, които придвижват по-голямата част от позвъняванията, електронните писма и известия по света, а също по този начин и всекидневни финансови преводи на стойност 10 трилиона $.

" Забелязахме интензивност в съветския флот и в частност интензивност на подводниците, каквато не сме виждали от 80-те години " на предишния век, сподели в Конгреса този месец военачалник Къртис Скапароти, командващ американските въоръжени сили в Европа.

Без подводни кабели, една банка в азиатска страна не би могла да изпрати пари до Саудитска Арабия, с цел да заплати за нефт. Американските военачалници мъчно биха комуникирали с войските, сражаващи се с екстремисти в Афганистан и Близкия Изток. Студент в Европа не би могъл да се свърже по Скайп с родителите си в Съединените щати.

Цялата тази информация се придвижва през дребни стъклени нишки, затворени в подводни кабели, които в някои случаи имат малко по-голям диаметър от този на култивиран маркуч.

Общо 620 000 благи (близо 997 800 километра) фиброоптични кабели минават под морската повърхнина - задоволително да обиколят целия свят близо 25 пъти.

Повечето линии са благосъстоятелност на частни телекомуникационни компании, в това число колоси като Google и Майкрософт. Местонахожденията им елементарно се дефинират на обществено налични карти - там има вълнообразни линии, наподобяващи на спагети. Докато прерязването на един кабел може да има лимитирано влияние, спирането на няколко по едно и също време или в геостратегически райони би могло да спре голям трафик на информационни данни.

Руснаците " си пишат домашното и при положение на рецесия или спор с тях, могат да ни причинят отвратителни неща, " сподели Майкъл Кофман, боен специалист по Русия от изследователската организация с нестопанска цел Си Ен Ей Корп.

Не бойните кораби и подводници на Москва тормозят представителите на НАТО и Съединени американски щати, а съветското Главно ръководство за дълбоководни проучвания, чиито профилирани надводни кораби, подводници, подводни дронове и миниподводници реализират разузнаване, подводно избавяне и други действия.

Един от корабите на ръководството е " Янтар ". Той е скромен на тип, дълъг 350 фута /106,68 метра/ океанографски кораб с екипаж от към 60 души - за последно той беше до крайбрежията на Южна Америка, помагайки на Аржентина в търсенето на изгубена подводница.

" Парламентская газета ", изданието на съветския парламент, съобщи през октомври, че " Янтар " има съоръжение, " предопределено за дълбоководно следене " и " свързване с топ секретни информационни кабели. " Вестникът написа, че през септември 2015 година " Янтар " е бил до Кингс Бей, Джорджия, където се намира американска база за подводници, " събирайки информация за оборудването на американските подводници, в това число за подводни датчици и за унифицираната (американска военна) осведомителна мрежа. " Руският държавен ефирен канал " Россия ", съобщи, че " Янтар " може освен да се свързва с тайните кабели, само че би могъл и да ги прекъсне и " да заглуши подводните датчици посредством специфична система. "

Руското министерство на защитата не отговори на запитването за коментар.

Няма солидно доказателство, че корабът е забъркан в незаконна активност, сподели Стефан Уоткинс, съветник в Канада по сигурността на осведомителните технологии, който следи кораба. Той обаче се чуди какво прави корабът, когато стопира до жизненоважни кабели или когато проследяващото му устройство, част от Автоматичната система за идентификация, не е включено.

За екипажа на " Янтар " той споделя: " Не мисля, че това са хората, които реализират какъвто и да било бойкот. Мисля, че те приготвят почвата за бъдещи интервенции. "

Членове на Конгреса също се чудят.

Джо Кортни от Камарата на представителите, демократ от щата Кънектикът и член на подкомисията по военноморските каузи, сподели за руснаците: " Самият факт, че те явно наблюдават кабелите и дебнат към тях, демонстрира, че те вършат нещо. "

Сенаторът демократ Гари Питърс от Мичиган, член на комитета на горната камара на Конгреса за въоръжените сили, съобщи, че задачата на Москва, наподобява, е " да наруши естествените канали на връзка и да сътвори конюнктура на дезинформация и съмнение. "

Действия на " Янтар " са предизвиквали отрицание и преди. На 16 октомври 2016 година сирийска телекомуникационна компания инициира незабавен ремонт на кабел в Средиземно море, който доставя интернет връзка на няколко страни, в това число Сирия, Либия и Ливан. " Янтар " идва в региона в деня преди началото на 4-дневния ремонт и си потегля два дни преди неговия край. Не се знае какво е правил корабът, до момента в който е бил там.

Уоткинс описа и различен епизод от 5 ноември 2016 година, когато в Иран има спирания по трасето на подводен кабел, свързващ страните от региона на Персийския залив. Часове по-късно " Янтар " напуща Оман и се запътва към регион на към 60 благи западно от иранското пристанище Бушер, където кабелът минава по суша. Връзката се възвръща единствено часове преди " Янтар " да дойде на 9 ноември. Той остава имобилен на място още няколко дни.

Подводни кабели са били цели и преди.

В началото на Първата международна война Англия прекъсва няколко немски подводни кабела за връзка и употребява информация от пренасочения трафик за разследващи цели. По време на Студената война флотът на Съединени американски щати изпраща американски водолази надълбоко в Охотско море, до съветския бряг, да конфигурират записващо руските известия устройство, надявайки се да научи повече за подводния нуклеарен потенциал на Съветския съюз.

По-наскоро английските и американските разследващи служби са прехващали данни от фиброоптични кабели, според документи, оповестени от Едуард Сноудън, някогашен чиновник на Агенцията за национална сигурност.

През 2007 година виетнамските управляващи конфискуваха кораби, пренасящи дълъг благи фиброоптичен кабел, който крадци са взели от морето за персонално облагодетелстване. Кражбата докара до прекъсвания на осведомителния трафик за няколко месеца. А през 2013 година египетските управляващи арестуваха покрай Александрия трима леководолази, пробвали се да пресечен кабел, стигащ от Франция до Сингапур. Пет години по-късно остават въпросите за офанзивата против кабел, пренасящ към една трета от целия интернет трафик сред Египет и Европа.

Въпреки относително дребното обществено известни произшествия на бойкот, множеството спирания са инцидентни.

Около двеста прекъсвания на трафика, свързани с щета на кабели, стават всяка година. Повечето се случват, когато котви на кораби скъсат кабели или съоръжение за търговски лов на риба ги повреди. Други се прекъсват при цунами, трусове и други естествени бедствия.

Дори и инцидентни спирания обаче могат да навредят на американските военни интервенции.

През 2008 година в Ирак американски безпилотни разследващи самолети не изхвърчат в последния миг от въздушната база " Балад " не поради противников минометен обстрел или прашни стихии. Оказало се, че котва е развалила кабел на стотици благи от базата, ситуирана в " Сунитския триъгълник ", северозападно от Багдад.

Прекъснатият кабел свързвал диспечерите в Съединени американски щати с безпилотните самолети, осъществяващи разследващи, наблюдателни задачи и огледи за съдружните сили в небето над Ирак, изясни пенсионираният полковник от военновъздушните сили Дейв Лъджан от Хамптън, щата Вирджиния.

" Да кажем, че управляваш отдалечено кола и внезапно не можеш да я контролираш, " сподели Лъджан, който е бил заместник-командващ на 332-а група за експедиционни интервенции в базата, когато едва разгласеното спиране продължава два-три дни. " Въздействието е огромно ", съобщи той, разказвайки по какъв начин вместо това е трябвало американски водачи да извършват задачите.

По БТА
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР