Руски и американски дипломати ще разработят общ механизъм за действие

...
Руски и американски дипломати ще разработят общ механизъм за действие
Коментари Харесай

Байдън след срещата с Путин: Няма нищо по-добро от диалога „лице в лице“

Руски и американски дипломати ще разработят общ механизъм за деяние при потреблението на нови оръжия. Ще се приготви и съглашение в региона на киберсигурността. Това съобщи американският президент Джо Байдън след историческата среща с съветския му сътрудник Владимир Путин в Женева.

Диалогът сред двамата продължи над 4 ч. Дискутирани са казусът с съветския опозиционер Алексей Навални, опитите за хакерски намеси в американските избори, обстановките в Беларус и Украйна.

„ Президентът Путин и аз споделяме неповторимата отговорност да ръководим две велики страни и тези връзки би трябвало да бъдат предсказуеми. И там, където имаме разлики, желая президентът Путин да ме разбере, ще има ответни реакции при дейности против ползите на Америка “, сподели Байдън.

Американският президент зави, че на срещата е повдигнал въпроса за съветския опозиционер Алексей Навални . Според Байдън ще има ужасяващи последици за Русия, в случай че Москва допусне Навални да почине зад решетките. „ Аз нямам проблем да имаме бизнес с Русия, стига интернационалните правила да се съблюдават. Но в случай че Русия не съблюдава интернационалните правила, ще последват дейности освен от нас, само че и от други страни “, добави той.

„ Ясно дадох да се разбере, че това е главно човешко право. Защото това сме ние американците, това е нашето ДНК, да се борим за човешките права. Повдигнах и въпроса за двамата американски жители, които са в съветски затвор. Повдигнах и въпроса за свободата на словото и медиите. Когато имаме подозрение, че някой въздейства на нашите демократични избори – би трябвало да реагираме “, съобщи американският президент.

Снимка: Reuters

По думите му двете страни имат изгода от това да си сътрудничат, в името на американския и съветския народ, само че и поради сигурността на целия свят .

„ Подробно обсъдихме всички последващи стъпки, които ще предприемем в региона на контрола върху въоръженията, рискът от несъзнателен спор. Ще има двустранен разговор, по изкусен път за стратегическата непоклатимост. Нашите дипломати ще се съберат дружно, с цел да разработят механизъм, с който да се управляват новите оръжия “, уточни още той.

Джо Байдън посочи, че по време на срещата с Владимир Путин са разискали и киберсигурността . Предложил е някои стратегически инфраструктури би трябвало да бъдат предпазени от офанзиви, като е дал на съветския президент лист с 16 съответни структури в Съединени американски щати – от енергетиката до водоснабдяването.

Обърнал е внимание на спора в Сирия. Дискутирали за разоръжаването на Иран.

„ Въпросът е да вървим в съдействие, а не в съревнование и спор. Изслушах конференцията на президента Путин и той сподели, че би трябвало да се погрижим за Арктическата зона. Ние можем да си сътрудничим там, както и в ограничението на терористичните офанзиви в Пакистан “, разяснява Байдън.

Снимка: Reuters

Относно суверенитета и териториалната целокупност на Украйна , Байдън уточни, че би трябвало с дипломатически средства да се извърши Минското съглашение. Темата Беларус също е участвала в полемиката.

Байдън дефинира тона на срещата като положителен – нямало е напрежение, макар че са били на друго мнение по редица въпроси.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР