Руски дипломати са водили секретни преговори с близки на основателя

...
Руски дипломати са водили секретни преговори с близки на основателя
Коментари Харесай

Русия е искала да организира бягството на Джулиан Асанж от Лондон

Руски дипломати са водили секретни договаряния с близки на създателя на " Уикилийкс " Джулиан Асанж, с цел да провеждат бягството му от еквадорското посолство в Лондон, оповестява в. " The Guardian ".

Планирало се е той да бъде изведен с дипломатическа кола, а по-късно да бъде отведен по море или в Русия, или в Еквадор . Предвиждало се е също той да получи дипломатически документи, които да му обезпечат цялост.

Руснаците обаче са били принудени да се откажат от интервенцията, защото са решили, че е прекомерно рискована. Освен това Лондон не даде на Асанж дипломатически статут, показва организация " Ройтерс ".

Координатор на проекта за бягство е бил някогашният консул на Еквадор в Лондон Фидел Нарвеса, съгласно информация на в. " The Guardian ". Той обаче е отрекъл да е имал контакти с съветски дипломати по този въпрос.

Руското външно министерство излезе с обява на страницата си в Туитър, в която дефинира обявата на вестника като дезинформация.

 Еквадор прекъсна връзките на Асанж с околния свят
Еквадор прекъсна връзките на Асанж с околния свят

Заради нарушение на съглашението да не се меси в връзките с други страни…

Припомняме, Джулиан Асанж се намира в посолството на Еквадор в Лондон от 2012 г . Първоначално той се укриваше, с цел да не бъде предаден на Швеция, където беше упрекнат в обезчестяване. През май 2017 година това следствие беше прекъснато, само че лондонската полиция разгласи, че ще го арестува в случай че излезе от посолството, защото е в действие английска заповед за арест поради отхвърли му да се яви пред съда, което е престъпление.

Асанж се опасява да не бъде предаден на Съединени американски щати , където може да получи продължителна присъда поради публикуването на секретни документи.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР