Руската централна понижи рязко основната си лихва с 300 базисни

...
Руската централна понижи рязко основната си лихва с 300 базисни
Коментари Харесай

Руската централна банка понижи рязко основната си лихва до 11%



Руската централна намали внезапно главната си рента с 300 базисни пункта до 11% и алармира, че има опция за по-нататъшно понижаване на лихвената ставка, защото инфлацията в страната отстъпва от над 20-процентния връх, а стопанската система е на път да влезе в криза.

Ходът на банката идва на нейно изключително съвещание, откакто през април ря понижи главната рента до 14%, седмици след изключителното нарастване до 20%, предизвикано от началото на съветската военна инвазия в Украйна на 24 февруари.

След сумарното намаляване на лихвата с 900 базисни пункта от края на февруари насам Руската централна банка съобщи, че " държи отворена вероятността за понижаване на главния лихвен % на идните си съвещания ".

" Инфлационният напън понижава на фона на динамичността на обменния курс на рублата, както и на забележимия спад в инфлационните упования на семействата и бизнеса “, се показва в изказването на банката след края на днешното съвещание.

Централната банка чака инфлацията, която в този момент през тази година ще е в диапазона сред 18 и 23%, да отслабне следващата година към равнища сред 5% и 7%, след което да намалее през 2024 година към 4 на 100.

Следващото съвещание е планувана за 10 юни.

Руската рубла поевтинява след днешното внезапно понижаване на лихвата, като щатският $ нараства с 6% към 61,50 рубли, отскачайки от вчерашното дъно към 55,80 рубли (най-ниско равнище от февруари 2015 г.).

Еврото също нараства с близо 6% към 65,00 рубли, откакто през вчерашния ден падна до 57 рубли - най-ниско равнище от май 2015 година

По обявата работи: Явор Римски
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР