Руската страна измени условията спрямо първоначално предложените, които ние не

...
Руската страна измени условията спрямо първоначално предложените, които ние не
Коментари Харесай

Пламен Данаилов: България може да плаща газа в рубли

" Руската страна промени изискванията по отношение на в началото препоръчаните, които ние не приехме. Остава доста значим въпросът за валутнокурсовия риск, който е голям, и по кое време се смята договорката за изпълнена ".

Това разгласи пред Bulgaria ON AIR зам.-министърът на енергетиката Пламен Данаилов.

В сряда в България се събира работната група, която да създаде механизъм за общи покупки на газ от целия Европейски Съюз.

" От ден едно е имало опция да направи действия за заплащане в рубли за съветски доставки, само че рисковете са доста огромни. Едно евро се разменяше за към 130 рубли, сега се разменя за към 60-ина рубли. Не е ясно каква ще бъде крайната цена. Защо ние нямаме отговор на този въпрос, а някои други страни имат, е въпрос, който Европейска комисия би трябвало да изследва. Цената на рублата в границите на два месеца се е повишила повече от два пъти ", изясни Пламен Данаилов.

Той посочи, че сега цената на тръбния газ е много висока, до момента в който по същото време предходната година е била 4 пъти по-ниска. Котировката сега е близо 90 евро за мегават.

В началото на юни се чака да дойдат двата танкера от Съединени американски щати с полутечен газ. След това се чака да проработи газовата връзка с Гърция, която е една от най-големите други възможности за страната ни. Работи се и по интерконекторна връзка с Турция, стана ясно от думите на зам.-министъра на енергетиката.

" Проблем би зародил вероятно след октомври, в случай че няма обезпечени регулярни доставки. Водят се диалози с всички най-големи компании за доставка на природен газ, следва да бъдат финализирани. Уверен съм, че няма да има спирания ", акцентира Данаилов.

Той чака през септември към нашата страна да потече азерски газ в цялостния му размер. Цената на азерския газ се образува по друга формула. Засега е по-ниска, което обаче не значи, че ще се резервира такава.

" Като битови консуматори употребяваме най-евтиния ток в цяла Европа. Компенсациите от октомври до април за понижаване на високите цени за енергийните запаси са малко над 3 милиарда лв.. Продължават обезщетенията за май и юни ", изясни той.

След това на бизнеса ще му бъдат препоръчани дълготрайни контракти, които да не може да бъдат прекратявани елементарно.

Топлофикациите в страната желаеха доста нарастване на цената на парното. Според зам.-министър Данаилов няма да има шоково нарастване на цената за потребителите. Поскъпване обаче въпреки всичко ще има.

България ще наложи несъгласие върху петролното ембарго против Русия, в случай че Европейска комисия не допусне изключение за страната ни, увери зам.-министърът на енергетиката.

" Не може толкоз елементарно да бъде сменен един нефт с различен, тъй като това ще понижи коефициента на потребно деяние на централата и ще докара до повишаване на горивото. Поискали сме да продължим да се доставяме с съветски нефт до 2023 година ", съобщи Данаилов.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР