Руската противовъздушна отбрана демонстрира изключителна ефективност в хода на специална

...
Руската противовъздушна отбрана демонстрира изключителна ефективност в хода на специална
Коментари Харесай

“Въздушна ПВО” може да помогне срещу БПЛА на Украйна

Руската противовъздушна защита показва изключителна успеваемост в хода на специфична интервенция - само че даже и нейните благоприятни условия не бяха задоволителни, с цел да затворят изцяло небето от въздушни закани. Пограничните региони на страната ни са тероризирани съвсем всекидневно от украински дронове. И въпреки всичко има метод да се противодейства на този проблем, много непредвиден.

Украинските войски направиха от нова офанзива с дрон на съветска територия. Този път, съгласно губернатора на Брянска област Александър Богомаз, територията на Новозибковската помпена станция на петролопровода „ Дружба “ е била атакувана. Основният петролопровод, транспортиращ съветски нефт към страните от Европейски Съюз, в последна сметка не е развален и няма жертви. Това се случи сутринта на 21 март, а вечерта безпилотни летателни апарати нахлуха в село Климово в Брянска област.

Ударите на украински БПЛА на съветска територия се повтарят постоянно - в нощта на 21 март, да вземем за пример, съветските системи за ПМО отблъснаха офанзивата им в северната част на Крим, в град Джанкьой. В резултат на това са нанесени вреди на къща.

Защо е мъчно да се смъкват дронове

Руската Противовъздушна отбрана като цяло дейно противодейства на тези офанзиви. Родното произвеждане зенитно-ракетни системи (ЗРС) имат високи бойни качества. Те изцяло потвърдиха тези благоприятни условия по време на СВО.

Основният проблем на опълчването сред Противовъздушна отбрана и авиацията обаче е тяхната бройка - с други думи концентрацията на силите. От една страна, стандартните пилотирани самолети през днешния ден са извънредно уязвими за Противовъздушна отбрана. Те са извънредно скъпи, има и фактор човешки загуби. И в този смисъл авиацията в актуалната война по-скоро губи от системите за Противовъздушна отбрана.

Но при потреблението на крилати ракети и изключително безпилотни летателни апарати поражда напълно друга позиция. БПЛА са по-евтини, могат да се създават и изстрелват по-масово. Толкова всеобщо, че е невероятно да покриете напълно небето със системи за Противовъздушна отбрана - може да се покрият единствено най-ценните обекти. Ето за какво стават вероятни нападенията, които ВСУ благодарение на дронове правят на съветска територия.

Днес сме в обстановка, при която класическа (и високоефективна) система за Противовъздушна отбрана, усъвършенствана за заличаване на такива цели като самолети, хеликоптери и крилати ракети, концептуално стартира да губи пред доста по-простите БПЛА. Военно-икономическите ограничавания не обезпечават основаването на ефикасна Противовъздушна отбрана защита за всички значими обекти. Има прекалено много такива, всички и всичко не може да бъде обхванато. В случая с Украйна врагът (имайки данни от сателитното разузнаване на НАТО за работата на съветските системи ) има способността да поразява непокрити цели (или просто да смаже цели за противовъздушна защита с броя на БПЛА).

Освен това, а това също е най-важният фактор, дроновете летят постепенно и ниско. Самите те са извънредно дребни по мярка. Това доста усложнява тяхното разкриване - и, несъмнено, поразяване.

Очевидно този проблем не може да бъде решен без известно преразглеждане на фундаменталните въпроси. Русия разполага с превъзходни зенитно-ракетни системи (ЗРК). Но в случай че броят на вражеските БПЛА надвишава броя на готовите за пердах зенитни ракети, врагът все ще стигне задачата.

Първа с този проблем се сблъска Саудитска Арабия. По време на спора с хуситите иранските БПЛА демонстрираха висока успеваемост против саудитските инфраструктурни уреди. Сега е време нашите системи за Противовъздушна отбрана да отвърнат на удара. Този отговор на съветската Противовъздушна отбрана е заслужен, на най-високо равнище – само че не на 100 %. Това е чисто механически невероятно, най-малко благодарение на сегашната организация на системите за Противовъздушна отбрана.

Изход от обстановката?

Има ли Русия излаз от тази задънена улица? Да. Русия може доста да увеличи своите благоприятни условия за Противовъздушна отбрана – само че не на земята, а във въздуха. И тук на напред във времето излизат авиационните системи за Противовъздушна отбрана (както за ранно предизвестие, по този начин и за прихващане).

На първо място, можете да откриете противников БПЛА благодарение на профилирани самолети. Министерството на защитата към този момент съобщи каква значима роля играят самолетите за ранно предизвестие А-50 в хода на СВО. Те дават целеуказание на съветските изтребители - и множеството от вражеските самолети са сваляни точно със съдействието на А-50.

Тук обаче има някои особености. По-специално, казусът на бордовите системи за ранно предизвестие е, че те са извънредно скъпи и от лимитирани серии. Тоест те просто не са задоволителни. В допълнение, самолетите преди време са проектирани да управляват въздушни борби, а не против БПЛА.

Въпреки това, доста по-прости, по-евтини и всеобщо създавани устройства могат да работят като носители на въздушни радари. Да оставим настрани плановете за основаване на безпилотни самолети - носители на радари, те към този момент единствено се създават и изпитват. Руските военновъздушни сили имат на склад доста цивилен самолети (например Як-40, Ту-154). Те могат бързо и на ниска цена да бъдат оборудвани с радари, способни да откриват украински дронове от въздуха.

Що се отнася до унищожаването на откритите дронове, съветските Военновъздушни сили разполагат със стотици профилирани изтребители-прехващачи. Да, тези машини (Су-27, Су-30, МиГ-31) са основани за заличаване на обичайни самолети и крилати ракети. Поразяването на относително елементарни БПЛА със скъпи съвременни управляеми ракети въздух-въздух е доста неизгодно от икономическа позиция.

От чисто военна позиция това също е нерационално - отразяването на прелиминарен удар от елементарни БПЛА на практика обезврежда авиацията при положение на нахлуване към този момент от противников самолети. Очевидното решение е потреблението на по-прости управляеми ракети, да вземем за пример с полуактивно лазерно ориентиране въз основата на стандартни неуправляеми ракети (каквито към този момент са сполучливо тествани на Запад).

Тук можете да си припомните и оръдейното въоръжение на изтребителите. Оръдието е съвсем идеално средство за битка с нисколетящи БПЛА. Оптично-електронната система на изтребителя МиГ-29 обезпечава висока акуратност на огъня и невисок разход на снаряди. Само един образец: по време на тестванията на МиГ-29К индийски водач смъкна ракета-мишена с консумиране на единствено два снаряда! Разбира се, в това време броят на бойните самолети би си коствало да се усили.

Така авиационната Противовъздушна отбрана може да изиграе първа цигулка при отблъскването на противников удари на БПЛА. Всичко това е относително просто от техническа и организационна позиция. Въпреки че, несъмнено, ще отнеме време възобновяване на платформите - носители на радара и основаването на самите радари с въздушно базиране, профилирани за работа с дронове. Обучението на екипажите на тези машини ще отнеме време.

Нетните изгоди обаче са ясни. “Въздушното Противовъздушна отбрана ” е в положение да покрие доста по-голямо пространство от закани. Откриваното на противников дронове - при изискване, че радарните носители са на дежурство във въздуха - може да стане доста по-рано. В същото време, несъмнено, наземните системи за Противовъздушна отбрана ще запазят своята роля и значение – да вземем за пример за прикриване на изключително скъпи обекти.

Превод: В. Сергеев

Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и съответно за 11 МИР Ловеч с лидер на листата Румен Вълов Петков - лекар по философия, основен редактор на `Поглед.Инфо` и в 25 МИР-София с преференциален №105. Подскажете на вашите другари в Ловеч и София кого да поддържат!?



Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР