Руската противоракетна система С-400 се оказва истински експортен шлагер. Причината:

...
Руската противоракетна система С-400 се оказва истински експортен шлагер. Причината:
Коментари Харесай

Екперти: Това руско оръжие няма равно на себе си!

Руската противоракетна система С-400 се оказва същински експортен шлагер. Причината: твърди се, че в механически проект този оръжеен комплекс няма еднакъв на себе си. Но има и друго: " Купуват не С-400, а дързостта на Путин ".

Индия към този момент подписа договорка за покупката на С-400, Китай получи първите комплекси от системата още през януари тази година, а Турция чака поръчаната от нея пратка през идната година. Интерес демонстрират също Саудитска Арабия, Катар, Ирак и Алжир, оповестява немският вестник " Ди Велт " и пита: Защо това съветско оръжие е толкоз известно?

Експортният шлагер на Путин

„ На хартия С-400 наподобява в действителност ослепително. Твърди се, че мобилният оръжеен комплекс може както през деня, по този начин и нощем да прихваща всевъзможни летящи цели в границите на радиус от 400 километра и на височина до 30 километра. С други думи: системата може да поразява както балистични ракети, по този начин и ниско летящи дронове и даже невидимите за радарите американски самолети F-22 и F-35. За съпоставяне: американската система THAAD също може да смъква ракети, само че не и самолети ", написа изданието и изброява още преимущества на съветското оръжие. Първо, С-400 може да се задейства изключително бързо. И второ, до момента в който съветската система може да се зарежда с ракети с друг обхват на деяние, опциите на американските „ Пейтриът “ се изчерпват при радиус от близо 100 километра. В техническо отношение С-400 фактически превъзхожда американските системи, споделя пред " Ди Велт " Симон Веземан, оръжеен специалист от стокхолмския мозъчен концерн СИПРИ.

Но дали известността на тази съветска оръжейна система се дължи само на техническите ѝ прерогативи? Московският оръжеен специалист Руслан Пухов твърди, че с цел да се отговори на този въпрос, би трябвало да се познава методът, по който действа международният пазар за високотехнологични оръжейни системи: „ Доскоро на този пазар имаше единствено двама продавачи на противоракетни системи: американците и руснаците. Американците обаче са сложен сътрудник - те оферират най-модерните си оръжейни системи единствено на най-близките си съдружници, и то след комплицирана процедура на обстойни инспекции, която нормално не е по усета на тоталитарните режими. При руснаците е друго - те доставят доста по-лесно и доста по-бързо “, споделя специалистът.

Отскоро руснаците и американците си имат нови съперници от Китай и от Европа. Но до момента в който моделът SAMP-T на един френско-италиански консорциум е релативно нова разработка, която занапред би трябвало да потвърждава своите качества, съветската система за противоракетна защита е приключен артикул, който към този момент е на въоръжение в съветската войска, изяснява Симон Веземан.

И въпреки всичко

Но международният оръжеен пазар не се контролира само от търсенето и предлагането - всяка покупка на оръжие е и политически акт. По думите на съветския оръжеен специалист Пухов " чужденците купуват не толкоз С-400, колкото дързостта на Путин ". С други думи: нападателната външна политика на Русия се явява един тип реклама за нейната противоракетна система. Дори самото желание да се закупи тази система дава опция на евентуалните купувачи да се инсценират като суверенни страни, които не разрешават на американците да ги командват.

Особено ослепителен образец в това отношение е Турция, която още през 2019 ще получи съветската С-400. От военна позиция не е изключително ясно защо тъкмо ѝ е притрябвала на Анкара сходна оръжейна система. " В случая става дума за обръщение към Вашингтон. И към Брюксел ", твърди съветският оръжеен специалист Руслан Пухов. Затова той е уверен, че договорката ще се реализира. Независимо от натиска, който упражнява Вашингтон.

Въпреки това Русия би трябвало да е наясно, че за доста страни по света най-важна цел си остава подсигуряването на оръжия и военна помощ от Съединени американски щати. А покупките на съветско оръжие са просто средство за оказване на напън в договарянията с Вашингтон, гласи заключението на " Ди Велт ", представен от Дойче веле.

dnes.bg

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР