Руската корпорация Росатом официално подаде заявление в рамките на процедурата

...
Руската корпорация Росатом официално подаде заявление в рамките на процедурата
Коментари Харесай

Росатом официално влезе в процедурата за строеж на АЕЦ Белене

Руската корпорация " Росатом " публично подаде заявление в границите на процедурата за стратегически вложител, който да осъществя плана АЕЦ " Белене ".
Според пиар организацията, отговаряща за връзките с обществеността на " Росатом ", Националната електрическа компания (НЕК) е приела заявката.
Припомняме, че през днешния ден, 19 август, изтича крайният период за подаване на заявки. След това страната би трябвало да направи " къс лист " с желани претенденти, като ще изиска от тях обвързваща оферта. Освен " Росатом ", интерес има още от Китай (Китайска държавна и нуклеарна корпорация CNNC), Корейската хидро-атомна корпорация и френската компания Areva, сподели в края на предходната година енергийният министър Теменужка Петкова. А от " Росатом " обявиха, че са подготвени да строят бързо " Белене ".
Процедурата за избор на стратегически вложител по плана АЕЦ " Белене " бе оповестена на 22 май 2019 година в Официалния вестник на Европейския съюз. Срокът за привършване на процедурата е 12 месеца от датата на издание.
Припомняме, че планът " Белене " беше обновен при третото ръководство на Бойко Борисов, откакто беше спрян при първото, с главен мотив, че сме платили 620 млн. евро за два реактора от " Атомстройекспорт " и с това сметката за централата е набъбнала до 2-3 милиарда лв., като е по-рантабилно да приключим плана. Според отчет на Българска академия на науките обаче, в случай че " Белене " е по-скъп план от 10,5 милиарда евро, тогава става нерантабилен. А страната зае позиция, че нуклеарната централа би трябвало да стане факт без повече държавно финансиране т.е. на пазарен принцип, което слага и сериозният въпрос за цената на тока. Именно " Росатом " предизвести преди време, че такива планове не стават без държавно присъединяване!
За какви рискове поради " Белене " предизвести проф. Георги Касчиев - научете в този материал!
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР