Руската инвазия в Украйна предизвика бурни обществени и политически реакции

...
Руската инвазия в Украйна предизвика бурни обществени и политически реакции
Коментари Харесай

31% от българите се чудят с НАТО ли, с Русия ли

Руската инвазия в Украйна провокира бурни публични и политически реакции и разделения и в Европа, и у нас, а последните дни изгонването на от България, породи вълна от политически отзив.

На фона на очертаващото се ново разделяне, във връзка с това какво мислят нашите политици и жители дали да бъдем в с съюз с НАТО или с Русия, " Алфа Рисърч " по поръчка на Институт Отворено общество, организира проучване, по отношение на публичните настройки у нас за интервала 6-16 юни. От него стана ясно, че партиите с преобладаващи настройки измежду гласоподавателите за съюз с Русия са: Българска социалистическа партия (21% от симпатизантите са за съюз с НАТО и Европейски Съюз, 56% са за съюз с Русия), " Възраждане " (17% от симпатизантите са за съюз с НАТО и Европейски Съюз, 49% са за съюз с Русия), " Български напредък " (25% от симпатизантите са за съюз с НАТО и Европейски Съюз, 38% са за съюз с Русия)
 Снимка 579385
Източник:

Сред последователите на Движение за права и свободи господства групата на хората, които не могат да преценяват или не дават отговор - 48%, до момента в който близо 23% се изричат в поддръжка на съюз с НАТО и Европейски Съюз, а 21% са за съюз с Русия.

Колебаещите се преобладават и в групата на интервюираните, които не са решили за кого ще гласоподават (47% не могат да преценяват или не дават отговор, 33% са за съюз с НАТО и Европейски Съюз, а 14% са за съюз с Русия), както и в групата на тези, които декларират, че няма да гласоподават (42% не могат да преценяват или не дават отговор, 24% са за съюз с НАТО и Европейски Съюз, а 26% за съюз с Русия).

Партиите с преобладаващи настройки измежду гласоподавателите за съюз с НАТО и Европейски Съюз са:

" Демократична България " (96% от симпатизантите са за съюз с НАТО и Европейски Съюз, 0% са за съюз с Русия)

" Продължаваме промяната " (68% от симпатизантите са за съюз с НАТО и Европейски Съюз, 14% са за съюз с Русия)

" ИТН " (65% от симпатизантите са за съюз с НАТО и Европейски Съюз, 13% са за съюз с Русия)

ГЕРБ (58% от симпатизантите са за съюз с НАТО и Европейски Съюз, 12% са за съюз с Русия)

Същевременно, 31% от българите се чудят дали да бъдем в съюз с НАТО или с Русия. За съюз със страни като Русия и Беларус се афишират 23% от запитаните, а близо 7% биха предпочели различен вид на държание на страната. Хората, които не могат да преценяват или не дават отговор на въпроса, са близо 31%.
 Снимка 579387
Източник:

Привържениците на съюз с НАТО и Европейски Съюз съставляват максимален дял от интервюираните във всички възрастови групи. Подкрепата за сходен съюз измежду младите и дейните е по-силно изразена, като доближава 41% (срещу 14% за съюз с Русия) измежду хората на възраст сред 18 и 30 година и до 46% измежду тези на възраст сред 31 и 40 години (срещу 17% за съюз с Русия). От хората на възраст сред 41 и 50 години 41% са за съюз с НАТО и Европейски Съюз, а 24% избират съюз с Русия. Сред по-възрастните поддръжката за западната ориентировка на страната понижава, само че продължава да е по-голяма от тази за съюз с Русия. 35% от интервюираните на възраст сред 51 и 60 години, както и измежду тези над 61 години се изричат в поддръжка на съюз с НАТО и Европейски Съюз против надлежно 23% (в групата 51-60 години) и 31% (в групата над 61 години) предпочитащи съюз с Русия.

Привържениците на съюз с НАТО и Европейски Съюз преобладават измежду симпатизантите на четири от осемте политически партии, които през юни 2022 година получават поддръжката на над 4% от деклариралите подготвеност да гласоподават на парламентарни избори.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР