Руската инвазия в Украйна предизвика безпрецедентна вълна от строги санкции

...
Руската инвазия в Украйна предизвика безпрецедентна вълна от строги санкции
Коментари Харесай

Зад цифровата желязна завеса: Отцепва ли се Русия от интернет и какво значи това?

Руската инвазия в Украйна провокира невиждана вълна от строги наказания на държавни управления и бизнеси от целия свят. Където съумя, Москва бързо предприе контрадействия, да вземем за пример в областта на медиите и обществените мрежи. Създалата се икономическа и геополитическа обстановка от ден на ден припомня за спускането на нова желязна завеса, включително цифрова.

А настоящето изключване на Русия от световната мрежа на Cogent Communications акцентира още по-дебело посоката на тази наклонност. Напомни и за павирания от Кремъл път към тъй наречените „ съветски “ интернет – посредством специфичния закон от 2019 година, който задълбочи опасенията за разрастването на казуса със свободата на словото. Сега въпросът е дали с наказателните си ограничения Западът няма да спомогне в допълнение за осведомителното затъмнение на инакомислещите руснаци.
Значението на Cogent за Русия
Cogent Communications е американски снабдител на опорна интернет съгласуваност, осигуряваща главните направления за данни сред огромните и стратегически мрежи и съществени рутери на интернет по света. С други думи, посредством нейната технология става вероятен взаимния продан на трафик на информация сред обособените страни и континенти.

Базираната в Съединени американски щати Cogent е един от най-големите международни снабдители на подобен вид опорна съгласуваност. Тя обслужва клиенти в 50 страни, в това число редица високопоставени съветски компании като подкрепяния от страната телекомуникационен колос Ростелеком, съветската търсачка Yandex и два от най-големите мобилни оператора в страната MegaFon и VEON.

В писмо до съветски клиенти Cogent цитира „ икономическите наказания “ и „ все по-нестабилната обстановка със сигурността “ като претекстове за изключването на Русия от нейната мрежа. Пред The Verge компанията посочи, че „ приключва договорите си “ с съветски клиенти в сходство с хода на Европейския съюз да забрани подкрепяните от Кремъл проправителствени медии.
Потенциалните резултати
Изваждането на Русия от световната мрежа на Cogent евентуално ще докара до по-бавна съгласуваност, само че няма да изключи изцяло руснаците от интернет, изяснява Дъг Мадори пред The Verge. Вместо това трафикът от към този момент някогашните клиенти на Cogent ще се придвижи към други снабдители на такава инфраструктура в страната, което евентуално ще докара до претоварване на мрежата.

Към момента няма данни други снабдители от вида на Cogent също да възнамеряват прекъсване на услугите си в Русия. ICANN пък към този момент отхвърли настояването на Украйна за ампутиране на съседката ѝ от световната мрежа с претекста, че „ интернет е децентрализиран и няма притежател “, а компанията е „ основана, с цел да подсигурява, че интернет ще продължи да работи… а не е да постанова санкции “.

Активистите за цифрови права разкритикуваха решението на Cogent да изключи Русия. Според тях това може да попречи на съветските жители да получат достоверна информация за нашествието в Украйна.

Отрязването на достъпа на руснаците до интернет ги отрязва от източници на самостоятелни вести и опцията да провеждат антивоенни митинги “, разяснява в Twitter Ева Галперин, шеф по киберсигурност в групата за цифрови права Electronic Frontier Foundation.

Изпълнителният шеф на Cogent Дейв Шефър разяснява проблема пред The Washington Post, като настоя, че задачата на компанията не е да попречва достъпа на съветски жители до интернет, а да попречи на Кремъл да употребява мрежите ѝ за хакерски атаки и агитация.

Самото съветско държавно управление към този момент затрудни достъпа на руснаците до източници на вести и обществени платформи. Кремъл одобри нов закон за възбрана на „ подправените вести “, който прекатурна изцяло визиите за свободна публицистика и накара международните медии като BBC, CNN, Bloomberg и Reuters да спрат репортажите си оттова. Също по този начин изцяло блокира достъпа до Фейсбук, ограничи потреблението на Twitter и заплаши да блокира Wikipedia поради „ подправени известия “ за войната в Украйна.
Пристъпва ли в действителност Русия към обособяване от световния интернет?
През есента на 2019 година в Русия влезе в действие спореният закон за „ суверенния интернет “, който подсигурява опцията на държавното управление да изключи страната от световната мрежа. Той бе подписан от президента Путин половин година по-рано с претекста, че мярката ще подсигурява сигурността при положение на изключителна обстановка или непозната киберзаплаха.

На доктрина това е обвързвано с маршрутизирането на уеб трафика и подсигуряването на работата на лични вътрешни мрежи, които да действат без значение от останалата част на интернет. Накратко, става дума за следена от страната инфраструктура. Тогава специалисти се усъмниха в техническите благоприятни условия за това, като обърнаха внимание, че за задачата страната би трябвало да има авансово построена система.

Сега, три години и една война по-късно се появиха първите знаци, че Русия може да приготвя отделянето си от световната мрежа. В самостоятелната медийна платформа Nexta бе споделено копие от документ, посредством който държавното управление задължава всички държавни уеб сайтове и услуги да преминат към съветската система за имена на домейни (.ru) до 11 март. Дотогава те би трябвало да изоставен задграничните хостинги и по едно и също време с това да засилят политиката си за пароли.

#Russia began active preparations for disconnection from the global Internet

No later than March 11, all servers and domains must be transferred to the #Russian zone. In addition, detailed data on the network infrastructure of the sites is being collected. pic.twitter.com/wOCdRqOJej
— NEXTA (@nexta_tv) March 6, 2022
Мярката се взема като предварителна защита против хакерски атаки и вероятни спирания на връзката извън. От Министерството на цифровото развиване показват, че се готвят за разнообразни сюжети, само че акцентират, че нямат проекти за разединение на Русия от световния интернет. Източник на „ Коммерсантъ “ отбелязва, че в случай че ставало дума за изключването на съветския интернет от външната мрежа, указания щели да получат освен държавните звена, само че и фирмите, които „ също ще би трябвало да трансформират маршрута на придвижването “.

Още преди да избухне войната в Украйна обаче в Русия се вижда очевидна наклонност към блокиране на разнообразни уеб сайтове и услуги от регулатора „ Роскомнадзор “. Според „ Коммерсантъ “ това е предизвикало постоянни сривове през септември 2021 година Руската медия припомня за усложненията с достъпа до огромни услуги за игри и стрийминг, в това число World of Tanks, Twitch, FlashScore и BitTorrent. Компаниите и телекомуникационните оператори приписаха проблемите с блокирането на VPN услуги, което „ Роскомнадзор “ стартира на 3 септември.

Иван Бегтин, шеф на „ Информационной культуры “, отбелязва, че интернационалната общественост разполага с доста принадлежности за изключване на съветския сегмент на интернет от международната мрежа: „ Например, можете да отделите зоната на домейна.ru или да прекъснете достъпа до интернет за руснаците на равнище опорни снабдители (б.р. – като това на Cogent) “. Санкции като тези до момента са прилагани против Иран. Бегтин обаче отбелязва, че близкоизточната страна не е била толкоз интегрирана в международните процеси, колкото Русия.
Колко интернет-а може да има?
За своеобразното фрагментиране на световната мрежа се приказва от години около Голямата защитна стена (Great Firewall) на Китай. Чрез виртуалната бариера, представляваща микс от законодателни и софтуерни дейности, Пекин на процедура откри надзор върху това, което хората могат да виждат онлайн. В резултат на това те нямат Фейсбук и Гугъл. А редица други приложения имат особено създадени версии за китайските и за западните консуматори, както е с TikTok и локалното Douyin.

Тенденцията роди термина „ splinternet “ (б.р. – от англ. „ split “ – деля, и „ internet “ – интернет). Постепенно той стартира да се употребява по адрес на Русия, изключително след закона за „ суверенния интернет “, а също на Индия през предходната година.

Наративът влезе в дневния ред и около офанзивата на миналата американска администрация против китайски компании като TikTok и Huawei. По време на мандата си 44-ият президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп разпростра концепцията за тъй наречените „ чист “ интернет, което в неговия случай означаваше на първо място интернет без китайски технологии. Водената политика на Вашингтон още веднъж сложи въпроса дали няма да се стигне до разделянето на световната мрежа.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР