Руската инвазия в Украйна миналата година предизвика най-голямата бежанска криза

...
Руската инвазия в Украйна миналата година предизвика най-голямата бежанска криза
Коментари Харесай

Закрилата, която ЕС предостави на украинските бежанци, дава уроци за бъдещето

Руската инвазия в Украйна предходната година провокира най-голямата бежанска рецесия в Европа след Втората международна война, само че също и вълна от взаимност, защото хиляди хора отвориха домовете си за украинци, а страните от Европейски Съюз им дадоха права и привилегии, сходни на тези на техните лични жители.

Европейският съюз бързо даде краткотрайна протекция на милиони бягащи украинци, давайки им неотложно право на работа и достъп до обучение, опазване на здравето, обществени грижи и жилище, съвсем същите като на локалните жители.

Отношението към тях е в ослепителен контрастност с това към бежанците от други военни зони, само че може да послужи за урок по какъв начин да се откри решение на противоречивия въпрос.

" Временната протекция е спящата хубавица на европейското законодателство за даване на леговище ", сподели Сара Консолато, специалист по имиграцията към неправителствената организация Refugees Welcome Italy, пред Фондация " Томсън Ройтерс ". " Решението за активиране, за първи път от приемането ѝ, беше новаторско ", добави тя.

Неизползваната дотогава Директива на Европейски Съюз за краткотрайна протекция от 2001 година има за цел да форсира правата на престояване посредством унищожаване на нуждата да се преглеждат молбите самостоятелно, заобикаляйки по този метод огромни усложнения и вероятен колапс на системите за леговище под натиска на всеобщото придвижване на бежанци. Но мярката, въпреки и значително приветствана като сполучлива, сътвори двустепенна система, споделят бранителите на бежанците, в която бежанци, които не са от Украйна, минават през дълъг развой на кандидатстване за леговище и устоят на условия, които постоянно наподобяват предопределени да ги възпират от идването в Европейски Съюз.
Убежище се дава на хората, които освен бягат от войната, само че и на тези, които са подложени на гонене. Това обаче е по-трудно за доказване и постоянно води до продължителна инспекция.

Въпреки че режимите за даване на леговище се разграничават доста в Европейски Съюз, общото сред тях е ограничението на правата на претендентите за месеци, а от време на време и години, до момента в който молбите им се правят оценка.

Ключова ли е географията?

Европейски Съюз обмисляше задействането на директивата и в предишното. Италия и Малта приканиха за това през 2011 година, когато съвсем 2 милиона души бяха разселени вследствие на протестите от Арабската пролет.

През 2021 година ръководителят на външната политика на Европейски Съюз Жозеп Борел предложи краткотрайната протекция да се приложи за афганистанците, бягащи от завладяването на страната от талибаните.

Но някои страни членки твърдяха, че активирането на краткотрайна протекция в тези случаи може да притегли повече мигранти в Европа. Освен това беше мъчно за водачите на Европейски Съюз да се съгласят да задействат директивата, когато напорът засегна някои страни, а не блока като цяло. Когато става въпрос за политиката на Европейски Съюз в региона на убежището и миграцията, географията оказва огромно въздействие върху дебатите. Държавите на първа линия като Италия, Гърция и Малта, които се сблъскват с по-голямата част от пристиганията, имат друга позиция от страните дестинации, където множеството търсещи леговище желаят да живеят, като Австрия, Германия или Франция.
В случая с Украйна географията също изигра роля и близостта ѝ до Европа докара до извънредно единение в границите на блока.

Само шест дни откакто първите съветски танкове минаха през украинската граница, Европейски Съюз задейства Директивата за краткотрайна протекция и тя влезе в действие на 4 март 2022 година

" Беше известна изненада ", сподели евродепутатът Биргит Зипел, която работи по политиката за даване на леговище. " Този път войната стартира в непосредственото ни съседство и видяхме нуждата да подкрепим страната, която беше атакувана ".

 Дом и учене: украинците в Европейски Съюз имат проблем с езиковата преграда и неналичието на усамотение Дом и учене: украинците в Европейски Съюз имат проблем с езиковата преграда и неналичието на усамотение

Украйна граничи с четири страни от Европейски Съюз - Унгария, Полша, Словакия и Румъния. Съседите на Украйна се опасяваха, че в случай че Киев падне, те ще имат нов комшия - Русия.

Споделената граница означаваше, че няма безвредна страна по пътя на бежанците, в която да се приютят, за разлика да вземем за пример от сирийците, бягащи от гражданската война и преминаващи в Турция.

Стратегия за излаз

Първото потребление на краткотрайната протекция от Европейски Съюз обаче може да бъде и последното. През 2020 година, доста преди нахлуването на Русия в Украйна, блокът предложи анулация на директивата, само че към момента не е договорил опция.

Ползите от бързата обработка, достъпът до отбрана и пътищата за интеграция посредством обучение и претовареност са детайли, които би трябвало да се имат поради при реформиране на разпоредбите за убежището, споделиха специалисти.

Възможността да се кандидатства за работа незабавно значи, че хиляди украинци работят в границите на Европейски Съюз, което облекчава финансовите разноски за страните членки.

 В Европа има апетит за служащи, късмет ли са украинските бежанци В Европа има апетит за служащи, късмет ли са украинските бежанци

" Хуманитарният дух и солидарността, които страните от Европейски Съюз демонстрираха през последната година или повече към бежанците, бягащи от Украйна, би трябвало да дадат образец за всички бежански рецесии в международен мащаб ", съобщи Мейв Патерсън, представител на организацията на Организация на обединените нации за бежанците. " Европейски Съюз може да пази по-добре бежанците, откъдето и да идват, като подсигурява повсеместен, добре ръководен и предвидим метод към убежището и миграцията в Европейски Съюз ", добави тя. Има и поучения, които би трябвало да се извлекат от разрешаването на свободното придвижване на украинските бежанци в границите на блока. Това значи, че те могат елементарно да пътуват, с цел да се причислят към фамилията, приятелите си или други мрежи за поддръжка, вместо да стоят на едно място.
Дъблинският правилник на блока слага по-голяма тежест върху граничните страни, като упорства, че другите бежанци би трябвало да аплайват за леговище в първата страна от Европейски Съюз, в която влязат.

Те могат да аплайват за събиране с близки членове на фамилията другаде в Европейски Съюз, само че това лишава повече време и деятели упрекват някои държавни управления, че блокират сходни събирания.

Временната протекция, която украинците получиха, може също да се дължи на схващането, че отбраната, от която се нуждаят, ще бъде тъкмо такава - краткотрайна - и голямото болшинство ще се завърне, откакто войната в страната им завърши.

Но до момента в който спорът продължава, от ден на ден украинци пускат корени, намират си работа и изпращат децата си на учебно заведение. Макар мнозина да се надяват да се завърнат, някои към този момент възнамеряват да се открият. Официални изследвания измежду украински бежанци в Германия и Дания демонстрират, че към една трета желаят да се върнат в Украйна, една трета възнамеряват да останат, а останалата една трета не са сигурни.

Юстина Фрелак от мозъчния концерн Международния център за развиване на миграционната политика желае страните от Европейски Съюз да разработят " тактика за излаз " за краткотрайната протекция, която завършва през 2025 година

" Имаме единствено две години, което е безусловно незадоволително - извънредно време е да стартираме да се приготвяме за вероятни сюжети ", сподели тя.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР