Руската федерация, като правоприемник на СССР, трябва да се извини

...
Руската федерация, като правоприемник на СССР, трябва да се извини
Коментари Харесай

Атлантици: Русия ни дължи извинение за окупацията през 1944 г. и нанесените щети

Руската федерация, като приемник на Съюз на съветските социалистически републики, би трябвало да се извини за окупирането на България през септември 1944 година и нанесените големи вреди на страната ни по време на незаконния комунистически режим.

Такава позиция показва Атлантическият съвет на България в отворено писмо до президента Румен Радев, председателката на Народното събрание Цвета Караянчева и премиера Бойко Борисов. Повод за обръщението на АСБ е самодейността на съветското посолство да провежда на 9 септември галерия " Освобождението на България " и претенциите на съветската страна, че без този акт България нямаше да съществува.

" Необходимо е в този момент на самозабравилите се съветски управници да се каже и покаже ясно и изрично, че тази, както и други сходни провокации, няма да бъдат допускани повече в България. Същевременно сме в правото си да пожелаваме от Вас да предприемете нужните стъпки за поднасяне на опрощение от Руската федерация, като приемник на Съюз на съветските социалистически републики, за осъществената окупация и нанесените големи вреди на страната ни по време на незаконния комунистически режим. " - показват от Атлантическия съвет.

Припомняме, за окупацията на Полша немският президент изиска амнистия от полския народ, на полски език.

" Ясен държавнически знак от Ваша страна в това отношение би било незабавното пристъпване към унищожаване на знаците на руската окупация от всички български обитаеми места. И би било почтено това възобновяване на историческата правдивост да стартира с унищожаване на монумента на руската войска, намиращ се в центъра на София. Този монумент е знак на окупацията и повече няма място в сърцето на столицата на една свободна и естествена европейска страна. " - се споделя още в писмото на АСБ.

Припомняме, през вчерашния ден Министерството на външните работи също излезе с позиция, в която подсети на съветската страна, че съгласно нормите на интернационалното законодателство нахлуването на руската войска в страната ни е акт на окупация.

Атлантиците припомнят, че наложеният от армията-окупатор комунистически режим е разгласен за незаконен с настоящ закон на Народното събрание, признат през 2000 година

" Както по силата на закона, по този начин и от позиция на историческия морал не може интервал на деяние на незаконен режим да се характеризира като " избавление ", акцентират от АСБ.

Пълният текст на документа:

ОТКРИТО ПИСМО ДО

Г-Н РУМЕН РАДЕВ - Президент на Република България

Г-ЖА ЦВЕТА КАРАЯНЧЕВА - Председател на XXXXIV Народно заседание на Република България

Г-Н БОЙКО БОРИСОВ - Министър-председател на Република България

Г-ЖА ЕКАТЕРИНА ЗАХАРИЕВА - Министър на външните работи на Република България

Уважаеми господин президент,

Уважаема г-жо ръководител на Народното събрание,

Уважаеми господин министър-председател,

Уважаема г-жо министър на външните работи,

Обръщаме се към Вас във връзка на едно трагично събитие в българската история, което се интерпретира от дипломатическото посланичество на Руската федерация у нас по метод, който го изопачава и накърнява положителното име на нашата страна. Намираме, че това е неприемливо държание и то заслужава вашата незабавна реакция.

Става дума за поредна хибридна интервенция на тази дипломатическа задача у нас, в която се планува на 9 септември 2019 година изключителният и пълномощен дипломат на Руската федерация у нас господин Анатолий Макаров да открие в Руския културно-информационен център в София фотоизложба, озаглавена " Освобождението на България " ( " Освобождение Болгарии " ).

Това е извънредно рискова по отношение на националната ни памет и история самодейност.

Добре знае се, че преди 75 години, на 5 септември 1944 година, Съветският съюз афишира война на Царство България, като до този миг двете страни поддържат естествени дипломатически връзки. Към момента на този акт страната ни води политика на неутралитет във Втората международна война и на българска територия не се намират други войски с изключение на Българската войска.

На 8 септември 1944 година руската войска вероломно нахлува на българска територия и окупира страната ни. На идващия ден - 9 септември, е сбъднат държавен прелом.

Дейци на комунистическата партия стартират да правят всеобщи убийства и други репресии против мирни жители. Само в първите няколко месеца след нахлуването у нас на руската войска са избити близо 30 000 български жители. Съветски бойци и офицери издевателстват над мирни български жители и това е документирано. Постепенно е натрапен комунистически тоталитарен режим под цялостен руски надзор, който продължава до юни 1990 година

Законът за оповестяване на комунистическия режим в България за незаконен е настоящ закон, признат от Народното събрание през 2000 година Както по силата на закона, по този начин и от позиция на историческия морал не може интервал на деяние на незаконен режим да се характеризира като " избавление ". Нещо повече. Законът ясно приказва, че интервалът на " незаконния режим " стартира под действието на " непозната мощ " и по този метод законодателят засяга руската експанзия против България от есента на 1944 година Посочена е и партията, която носи цялостна виновност за този незаконен режим, като тя в закона е избрана като незаконна организация.

Но не е единствено родното законодателство това, което ни кара заслужено да реагираме на опита на съветското посолство у нас да подмени една от най-важните истини в българската история. В съответния случай към реакция ни води нашият цивилен дълг, демократичното ни и родолюбиво схващане.

Обръщаме също по този начин внимание, че знаците на руската окупация на Отечеството ни са към момента обществено изложени и те непрекъснато ерозират възприятието на чест и достолепие на българския народ.

Уважаеми господин президент,

Уважаема г-жо ръководител на Народното събрание,

Уважаеми господин министър ръководител,

Уважаема г-жо министър на външните работи,

Ние поддържаме изказването на Министерството на външните работи на Р България по този абсурден мотив, направено на 3 септември т.г., само че настояваме виновните държавни институции да подхващат и още по-категорични дипломатически стъпки, в това число и оповестяване на съветски дипломати за нежелани повече в България. Най-малкото дипломат Макаров би трябвало да бъде извикан в Министерство на външните работи за пояснения.

Необходимо е в този момент на самозабравилите се съветски управници да се каже и покаже ясно и изрично, че тази, както и други сходни провокации, няма да бъдат допускани повече в България.

Същевременно сме в правото си да пожелаваме от Вас да предприемете нужните стъпки за поднасяне на опрощение от Руската федерация, като приемник на Съюз на съветските социалистически републики, за осъществената окупация и нанесените големи вреди на страната ни по време на незаконния комунистически режим.

Ясен държавнически знак от Ваша страна в това отношение би било незабавното пристъпване към унищожаване на знаците на руската окупация от всички български обитаеми места. И би било почтено това възобновяване на историческата правдивост да стартира с унищожаване на монумента на руската войска, намиращ се в центъра на София. Този монумент е знак на окупацията и повече няма място в сърцето на столицата на една свободна и естествена европейска страна.

Обръщаме се и към всички политически и цивилен организации, както и към българските жители, да изразят поддръжка на позицията ни и да упорстват за унищожаване на всички знаци на окупацията на България.

Атлантически съвет на България. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР