Руската държавна газова компания „Газпром“ заяви, че цената на синьото ...

Руската държавна газова компания „Газпром“ заяви, че цената на синьото

"Газпром" не изключва да качи цената на газа с още 60% тази зима

Руската държавна газова компания „ Газпром “ съобщи, че цената на синьото гориво в Европа може да скочи с още 60% до над 4000 $ за 1000 кубически метра тази зима, така като личният експорт и произвеждане на компанията не престават да понижава на фона на западните наказания, съобщи ТАСС, базирайки се на известие на съветската енергийна компания.

"Газпром " е понижил от началото на годината добива си на естествен газ с 13,2 % в съпоставяне със същия срок на предходната година - до 274,8 милиарда куб. м., демонстрират предварителните данни на съветския енергиен колос, представени от ТАСС и Българска телеграфна агенция.

Износът на синьо гориво за страните отвън Общността на самостоятелните страни (ОНД) е намалял с 36,2 на 100 (44,6 милиарда куб. м.) до 78,5 милиарда куб. м.

От началото на август износът, който "Газпром " осъществя, нараства със приблизително 3,3 % на ден по отношение на юли, до 213,3 милиона куб. м. "Газпром " твърди, че доставя газ според доказаните поръчки.

Търсенето на синьо гориво, добито от компанията, на вътрешния пазар се е намалило с 2,3 на 100 (3,6 милиарда куб. м.) от началото на годината.

"Европейските страни би трябвало да нагнетят още 23,8 милиарда куб. м. газ в своите подземни складове, с цел да ги запълнят до равнището, на което те бяха първоначално на дейния сезон на рандеман от тях през 2019-2020 година ", отбелязва "Газпром ", базирайки се данни на "Газ инфрастръкчър Юръп " (Gaz Infrastructure Europe). Според тях нивото на запълненост на европейските подземни газови складове е било 48,2 милиарда куб. м. към 14 август.

Износът на съветски газ за Китай по тръбопровода "Силата на Сибир " не престава да нараства. Доставките постоянно надвишават контрактуваните дневни количества, се показва в известието на компанията. Те се реализират в границите на дълготраен контракт сред "Газпром " и "Чайна нешънъл петролиъм корп " (China National Petroleum Corp – CNPC).

"Трябва да отбележим, че цените на естествения газ на спот пазарите в Европа се покачиха над границата от 2500 $ за 1000 куб. м. В сходство с най-консервативните оценки, в случай че тази наклонност се резервира, през зимата цените ще превишат 4000 $ за 1000 куб. м. ", се споделя в официалното съобщение на "Газпром ".

По-рано спот цената на естествения газ в Европа на борсата ICE в Лондон за първи път от 8 март се увеличи над 2450 $ за куб. м. Това става на фона на нарастването на спотовите цени на синьото гориво в Азия, прекъсването на редица мощности за рандеман и транспорт на газ в Норвегия заради планов ремонт до края на август, както и заради повишението на температурите на въздуха и намаляването на енергията, генерирана от вятърните електроцентрали в Европа, отбелязва ТАСС.

Източник: dnes.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg