Руската анексия на полуостров Крим кара Швеция и Финландия да

...
Руската анексия на полуостров Крим кара Швеция и Финландия да
Коментари Харесай

Швеция и Финландия на път за НАТО?


Руската анексия на полуостров Крим кара Швеция и Финландия да създават нови тактики за защита. Двете неутрални страни до момента не членуваха в нито един боен съюз, само че към този момент разискват вероятно влизане в НАТО.

Кризата в Крим даде нов подтик за полемики в Швеция и Финландия. Пълноправното им участие в НАТО би ги предпазило от евентуална съветска експанзия. В началото на март вицепрезидентът Ян Бьорклунд обществено прикани да се премисли тактиката за защита и предложи влизането на Швеция в Алианса.

Дискусиите към шведската национална сигурност се разгоряха още веднъж, откакто през март Русия организира свое военно обучение край дребния шведски остров Готланд в Балтийско море. В отговор на това Швеция разположи на острова два бойни самолета. Още през предходната година на същото място се породи напрежение от това, че два съветски бойни самолета разиграха сякаш с образователна цел нахлуване против Швеция. Центърът за въздушен надзор на НАТО в района на Балтийско море тогава подаде алармен сигнал, само че Швеция не реагира.

Дискусия за НАТО

Швеция и Финландия са сътрудници на НАТО и като такива вземат участие от дълго време в разнообразни умиротворителни задачи. Въпреки това двете стани до момента пазеха своя неутралитет. " Самият факт, че в Швеция и Финландия се води полемика за присъединение към НАТО приказва, че дейностите на Путин имат отрицателно влияние върху тях. След анексията на Крим, Путин разсъни страховете в тези страни ", споделя в диалог с Дойче Веле политологът Чарлз Капчън от университета Джорджтаун.

Някои шведски специалисти по въпросите на сигурността обявиха, че Русия би могла да се опита да анексира остров Готланд. Холандският специалист по сигурността Дик Зандее счита обаче, че шведските медии са раздули случая с съветското обучение в района. Аргументът, че за Русия би било по-лесно да нападна трите балтийски страни Естония, Латвия и Литва от територията на остров Готланд, съгласно него е неплатежоспособен. " Русия граничи и с трите страни, за нея би било доста по-лесно да ги нападна по суша ", споделя той, само че и прибавя, че не чака сходно развиване на нещата.

Учение на съветски бойни самолети породи нови страхове в Швеция

Русия няма да реагира, даже и в случай че Швеция и Финландия станат членки на НАТО ", споделя още Дик Зандее в диалог с Дойче Веле. Чарлз Капчън твърди, че Русия постоянно е била срещу разширението на Алианса. " Тъй като Швеция и Финландия в никакъв случай не се принадлежали към руските страни, участието им в НАТО би било по-малко провокативно, в сравнение с участието на балтийските страни или пък някой нов опит за привличане на Украйна и Грузия в Алианса ", споделя Капчън.

Зависимост от съветска сила?

Повечето специалисти считат, че Швеция и Финландия няма от какво да се притесняват, в случай че Русия наложи стопански наказания поради вероятно тяхно присъединение към НАТО. " Руските благоприятни условия за стопански напън над Швеция са мощно лимитирани. Швеция получава огромна част от нужния й природен газ от Русия, само че тези доставки задоволяват единствено дребна част от общите енергийни потребности на страната ", споделя специалистът по проблемите на интернационалната сигурност от " Atlantic Council " във Вашингтон Ерик Братбърг. Финландия би се оказала малко по-зависима, в случай че Русия реши да затвори кранчето, само че и тук въздействието на сходни ограничения ще е релативно лимитирано, счита той.

Освен вероятно участието в НАТО, Швеция и Финландия имат и други благоприятни условия за защита. Политологът Кристофър Чивис вижда минимум две други варианти. Двете страни могат да засилват в допълнение връзките си с НАТО. Швеция към този момент го направи, като взе участие пламенно в интервенции на Алианса. Финландия би могла да последва шведския образец. Друга опция е да се ускори съдействие с Дания, Норвегия и Исландия в границите на Северното отбранително съдействие.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР