Русия започва процедурите по излизане от Договора Открито небе, съобщава,

...
Русия започва процедурите по излизане от Договора Открито небе, съобщава,
Коментари Харесай

Русия последва САЩ и също излиза от договора Открито небе

Русия стартира процедурите по излизане от Договора " Открито небе ", оповестява, като се базира на съветското Външно министерство. 

Споразумението за намерено небе беше подписано през 1992 година и се трансформира в една от ограниченията за създаване на доверие в Европа след Студената война. Той е в действие от 2002 година и разрешава на държавите-членки да събират намерено информация за взаимните военни сили и действия. Той дава право на страните по него да правят взаимни наблюдателни полети над териториите си, а получената информация се събира в обща база данни. Доскоро 34 страни бяха страни по контракта.

в  " Открито небе ". Тогава изтече уведомлението на Вашингтон за излизането им от съглашението. Аргументите на американската страна бяха  " нееднократните нарушавания от страна на Москва ".

Вашингтон не харесваше, че Русия отхвърля да употребява небето в  10-километровия кулоар по границата си с Абхазия и Южна Осетия.  Във връзка с това съветската страна подсети, че ги е признала за самостоятелни страни и извършва условията на контракта, съгласно който наблюдателните полети се правят не по-близо от 10 километра от границата на страна, която не е страна по него. Освен това, като се вземат поради актуалните механически благоприятни условия, могат да се получат изображения на тези зони, без да се лети в този кулоар. 

Американците не бяха доволни от обстоятелството, че Москва е лимитирала обсега на полетите над Калининградска област до 500 километра. В същото време съветската страна отбелязваше, че подобен режим е безусловно еднакъв с режима, открит от Съединени американски щати за Аляска. По-рано външният министър Сергей Лавров означи, че даже при сходни ограничавания западните сътрудници могат да покрият 90 % от територията на Калининградска област. Имаше и други недоволства, като полети над Крим, които Западът не смята за съветска територия; обвинявания, че Москва употребява фотоси, направени по време на полетите, с цел да избира цели; и даже,  че по време на полети над Съединени американски щати руснаците следят местоположението на Тръмп. 

Веднага след излизането на Съединени американски щати, руското министерство на външните работи разгласи, че дейностите на Вашингтон не способстват за сигурността нито на Европа, нито на самите Съединени американски щати.  От ведомството напомниха и при какви условия Русия е подготвена да остане част от контракта. Първо, Москва искаше европейските съдружници на Вашингтон да подсигуряват, че няма да предават на американците данни от наблюдателните полети над територията на Русия. И второ, съветската страна настояваше да продължи полетите над американските военни обекти в Европа.

Очевидно обаче това не се е случило, тъй като в този момент Русия публично афишира, че стартира да излиза от съглашението. 

Русия изрично не беше доволна от обстановка, в която Съединени американски щати ще могат да следят своята територия, а Москва няма да има реципрочна опция. Освен това Вашингтон настояваше пред партньорите да забранят на съветските самолети в границите на Дело за оперативно наблюдение да летят над техните уреди в Европа, където имат огромни военни бази, в това число тези с бомби, оборудвани с нуклеарни бойни глави с дребна мощ. 

Русия имаше искания и към държанието на Франция, Канада и Англия, обвързвано с Договора за намерено небе.

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР