Русия започва борбата за освобождението на Българя, движена от своята

...
Русия започва борбата за освобождението на Българя, движена от своята
Коментари Харесай

Митът за братската руска любов

Русия стартира битката за освобождението на Българя, движена от своята обич към българския народ. Това съобщи съветският патриарх Кирил в България по време на дълга назидателна тирада към президента Радев и българския патриарх Неофит, в която ги упреква за разочароващите послания, че в освобождението ни принос имат и други нации.
Той приканва също българския политически хайлайф " да пази уважението и признателността към великите жертви, които съветският народ е понесъл напълно безкористно ".
Оставяме настрани обстоятелството, че родните политически и духовни публични лица слушат безмълвно арогантността на съветския патриарх, който идва точно на 3 март и се държи по този начин, все едно България му е бащиния , в която той дефинира реда и разпоредбите. Раболепното държание на българската политическа класа за жалост от дълго време не изненадва никого.
Много е значимо обаче да използваме тези мотиви, с цел да се оттърсим най-сетне от мита за безкористната братска съветска обич , която се пробва да ни държи според повече от век.
Отделен въпрос е за какво един непознат свещеник си разрешава не просто да се меси във вътрешните работи на страната, а и да издава заповеди по какъв начин да тълкуваме личната си история и кому изискуем почитание и признателност.
Посещения като това на Кирил имат за цел да затвърдят насаждането на русофилски митологеми, основани на извънредно едностранчиво пояснение на историята.
Русия в никакъв случай не е водила война на Балканите " безкористно ". Борбата за въздействие и територии на Москва е повода за редицата руско-турски войни, в които ветровете духат натам, накъдето сочат съветските ползи. Именно заради тази причина Русия смята за преференциално първо да спомага за независимостта на гърците, а по-късно - и на сърбите. Българите по това време са доста обратно в сметките и заради тази причина свободата им въобще не е приоритет. В Освободителната война фактически доста руснаци вземат участие с чисти сърца и мозъци, трогнати от тежката орис на българите. Действително Русия изнася главния фронт на борбите. Това обаче надалеч не прави дейностите й безкористни.
Москва поддържа българите поради причините, от които се е водила постоянно - интерес, въздействие, териториални искания. Истинското й лице лъсва незабавно след Освобождението, като първите стъпки на самостоятелна България са белязани от дълъг интервал на надменно имперско вмешателство от страна на Русия.
До ден-днешен Москва се пробва по всякакъв начин да удържи въздействието си на Балканите. Не от братска обич, а от политически и стопански интерес. И е извънредно време да й отвърнем със същото. Признателността ни за безспорната историческа роля на Русия в българското избавление е повече от естествена. Тъмната и противоречива страна на общото ни минало обаче е еднообразно годен факт, който от дълго време към този момент не би трябвало да ни е неловко да признаваме. Защото зад фасадата на братската признателност се крие злокобната машина за въздействие , която не признава нито генезис, нито език, нито вяра, нито история. И бихме били простаци да си затваряме очите за нея.
Автор: Десислава Любомирова


Етикети:
Предишна Случайна вест Следваща ОЩЕ ОТ Гледна точка  Държавата на колене Държавата на колене  Кирил пристигна да рови костите на починалите за свободата ли? Кирил пристигна да рови костите на починалите за свободата ли?  Депутатски (по)зор Депутатски (по)зор  3 март е хубавичко верига на българския дух, която в никакъв случай не избрахме да прекъснем 3 март е хубавичко верига на българския дух, която в никакъв случай не избрахме да прекъснем  Кой се преметна с Кой се преметна с " страната влиза в ЧЕЗ "? Интервю Още Кметът на Банско: Кауза при еколозите за парк " Пирин " ли? Тъпа непримиримост!
Георги Икономов е роден през 1968 година в Банско. Завършил е &b...
Смолян и още 9 града откриват хранителна банка за небогати Оцелял в Сирия съветски наемник: Съществуваме, с цел да може да отхвърлят Теодор Ушев: Изкуството би трябвало да има резултата на граната " Молотов " Миналото на Путин - ужасното детство ли го е трансформирало в нечовечен коментара 0 Коментара Кафене добави коментар добави коментар Име: Всички Мъж Жена Защита: Избери типаж  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Избери страст  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Стари аватари  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Вашият коментар Затвори Коментирай
Екипът на actualno.com ви благодари, че употребявате кирилица за вашите мнения. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и персонални нападки, или обиди на расова, полова, етническа или верска основа, той ще бъде заличен от модератора на уеб страницата.
Най-стари Най-нови Най- Най- НАЙ-СПОДЕЛЯНИ  missing image Важен акционер в ЧЕЗ събира поддръжка сре...
Михал Шнобр, един от най-влиятелните миноритарни акционери в ЧЕЗ, се разгласи твърдо срещу продажбата на българския бизнес на компанията...
Правителството отдръпва Истанбулската конве... Порнозвезда съди Тръмп Все още не е ясно чия е виновността за случай... Северна Корея подготвена да се откаже от нуклеарен... НАЙ-ЧЕТЕНИ  missing image Дневен хороскоп за 7 март
Овен През този ден не правете взаимни отстъпки с бизнес сътрудниците си. Не забравяйте, че общите старания ще допринесат и за вашите изгоди. Те...
Прокуратурата: Д-р Иван Димитров е стрелял... Д-р Димитров - следващата стъпка към арбитър... Най-великите дами са от тези ТРИ ЗОДИИ Главата на съветската черква назидателно се к... НАЙ-КОМЕНТИРАНИ  missing image Държавата на колене
Броженията към 3 март към момента оттекват и има за какво. Отдавна празникът не се беше насищал с толкоз спорни страсти, изявления и...
Песков отговори на обвиняванията за отравяне... Прокуратурата: Д-р Димитров е изстрелял ця... Д-р Иван Димитров излезе от ареста с думит... Върбакова се хвали от Чехия: Парите за ЧЕЗ...  www.expert.bg  Започва най-голямото ревю за сигурност, защита и киберзащита у нас – Security Expo 2018 Започва най-голямото ревю за сигурн...  Позволено ли е да се плаче на работа? Позволено ли е да се плаче на работа?  Симеонов: Цялостно изкупуване на ЧЕЗ е връщане на социализма Симеонов: Цялостно изкупуване на ЧЕЗ е в...  Джеф Безос е най-богат в света със 112 милиарда $ Джеф Безос е най-богат в света със 112 м...  www.iwoman.bg  Мамо, обичам те такава, каквато си Мамо, обичам те такава, каквато си  Усещам неговото наличие във въздуха Усещам неговото наличие във въздуха  Организират Шествие за правата на дамите на 8-ми март Организират Шествие за правата на дамите...  Скритият плаж на любовта (видео) Скритият плаж на любовта (видео)  http://www.sportlive.bg  Без Невяна Владинова на Световната купа в София, Русия идва със сестрите Аверини Без Невяна Владинова на Световната купа...  Григор попадна в потока на Федерер на Индиън Уелс Григор попадна в потока на Федерер на Ин...  Holiday Heroes ви кани на шампионат по тенис в Русе Holiday Heroes ви кани на шампионат по тени...  Предложили Гара Дембеле на Ботев (Пловдив) Предложили Гара Дембеле на Ботев (Пловди... Интервю Още Кметът на Банско: Кауза при еколозите за парк " Пирин " ли? Тъпа непримиримост!
Георги Икономов е роден през 1968 година в Банско. Завършил е &b...
Смолян и още 9 града откриват хранителна банка за небогати Оцелял в Сирия съветски наемник: Съществуваме, с цел да може да отхвърлят Теодор Ушев: Изкуството би трябвало да има резултата на граната " Молотов " Миналото на Путин - ужасното детство ли го е трансформирало в нечовечен Нови Най-четени Най-коментирани Митът за братската съветска обич... 36 0 Започва най-голямото ревю за сигурност, защита и киберзащита у на... 44 0 Държавата на Симеонов - като Жоро Плъха...
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР