Русия запази твърда позиция на фона на напрежението около натрупването

...
Русия запази твърда позиция на фона на напрежението около натрупването
Коментари Харесай

Русия предупреди, че приема единствено забрана за разширяване на НАТО

Русия резервира твърда позиция на фона на напрежението към натрупването на войски покрай Украйна, като върховен посланик предизвести в сряда, че Москва няма да одобри нищо по-малко от твърди американски гаранции, които изключват разширението на НАТО в Украйна, оповестява АП.

Заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков, който управлява съветската делегация на договарянията за сигурност със Съединени американски щати в Женева предходната седмица, удостовери, че Москва няма планове да нахлуе в Украйна, както се опасява Западът , само че сподели, че приемането на западни гаранции за сигурност е безапелационен императив за Москва.

Преговорите в Женева и свързаната с тях среща сред НАТО и Русия в Брюксел предходната седмица се организираха, защото Русия е събрала към 100 000 бойци покрай Украйна в това, което Западът се се тормози, че може да предвещава инвазия .

В ход, който в допълнение ускорява силите покрай Украйна, Русия изпрати неизяснен брой бойци от Далечния изток на страната към своя съдружник Беларус , който споделя граница с Украйна, за огромни военни игри идващия месец. Украинските управляващи обявиха, че Москва може да употребява беларуска територия, с цел да стартира евентуална многостранна инвазия .
 Съединени американски щати: Русия може да употребява ученията в Беларус, с цел да нападне Украйна
Съединени американски щати: Русия може да употребява ученията в Беларус, с цел да нападне Украйна

Всеки сюжет е възможен…

Руското министерство на защитата заяви в сряда, че част от техните войски към този момент са пристигнали в Беларус за ученията на Allied Resolve 2022, които ще продължат до 20 февруари. Учението ще се организира на пет полигона и други зони в Беларус и ще включва четири беларуски въздушни бази.

На фона на възходящото напрежение държавният секретар на Съединени американски щати Антони Блинкън посети Украйна в сряда, с цел да я увери в поддръжката на Запада в лицето на това, което той назова " безмилостна " съветска експанзия , до момента в който френският президент Еманюел Макрон прикани Европейския съюз бързо да изготви нов проект за сигурност съдържащ оферти за облекчение на напрежението с Русия.

Германският канцлер Олаф Шолц сподели в сряда, че е прекомерно рано да се каже дали договарянията биха могли да успокоят рецесията , като добави, че " след години на възходящо напрежение, мълчанието не е рационален вид ".

" Руската страна е наясно с нашата решителност ", сподели Шолц в тирада пред Световния стопански конгрес. " Надявам се и те да осъзнаят, че изгодите от съдействието надвишават цената на по-нататъшната борба.

Русия отхвърли, че има намерение да нападна съседа си, само че изиска гаранции от Запада , че НАТО няма да се разшири в Украйна или други някогашни руски републики или да сложи там свои войски и оръжия. Русия също по този начин прикани НАТО да анулира разполагането на своите войски и оръжия в страните от Централна и Източна Европа , които се причислиха към алианса след края на Студената война.

Вашингтон и съдружниците твърдо отхвърлиха настояванията на Москва , само че оставиха вратата отворена за вероятни по-нататъшни договаряния за надзор на въоръженията и ограничения за създаване на доверие за понижаване на капацитета за военни дейности.

Рябков обаче настоя , че не може да има смислени диалози по тези въпроси, в случай че Западът не се вслуша в главните съветски претенции за неразширяване на НАТО.
 Белият дом предизвести Русия да избере дипломацията
Белият дом предизвести Русия да избере дипломацията

Ако не избере дипломатически път " всяка алтернатива е на масата "

Той предизвести, че съветските претенции, съдържащи се в проектоспоразуменията със Съединени американски щати и НАТО, " съставляват пакет и ние не сме подготвени да го разделим на разнообразни елементи , с цел да стартираме да обработваме някои от тях за сметка на бездействието на други ".

Руският посланик сподели, че все по-тесните връзки на Украйна със съдружниците от НАТО съставляват огромно предизвикателство за сигурността на Русия .

" Виждаме опасността Украйна да стане все по-интегрирана в НАТО, без даже да придобие формален статут на държава-членка на НАТО ", сподели Рябков, като уточни западните сили, които доставят на Украйна оръжия , образоват нейните войски и организират взаимни учения. " Това е нещо, което е тъкмо в центъра на ползите на националната сигурност на Русия и ние ще създадем всичко допустимо, с цел да обърнем тази обстановка , да балансираме още веднъж тази обстановка посредством дипломатически средства ".

Русия анексира Кримския полуостров от Украйна през 2014 година, откакто всеобщите митинги накараха приятелския към Москва водач на Украйна да избяга в Русия. В същото време Русия също поддържа сепаратистки протест, който обхвана огромни територии в Източна Украйна. Повече от 14 000 души са убити за близо осем години на борби там.

Запитан дали Русия може да одобри мораториум върху разширението на НАТО на изток , концепция, популяризирана от някои политически специалисти, Рябков отговори с твърдо " не ", като сподели, че Москва е виждала и прди по какъв начин Западът се отдръпва от предходните обещания .

Той акцентира, че " за нас въпросът с приоритет е постигането на безапелационни, непробиваеми, правно обвързващи гаранции ", че Украйна и други някогашни руски републики няма да се причислят към алианса.

Рябков допусна, че Съединени американски щати могат също да поемат едностранно обвързване в никакъв случай да не гласоподават участие в НАТО за Украйна и други някогашни руски републики.

Русия прикани Съединени американски щати и НАТО да дават бърз писмен отговор , а представителят на Кремъл Дмитрий Песков сподели пред кореспонденти в сряда, че чака да го получи " до дни ".
 Блинкън приканва Запада за единение в битката с безмилостната съветска експанзия
Блинкън приканва Запада за единение в битката с безмилостната съветска експанзия

Блинкън няма писмен отговор за Лавров и очаква Русия да удвои 100-те хиляди бойци на украинската граница
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР