Русия възнамерява да се оттегли от Международната космическа станция след

...
Русия възнамерява да се оттегли от Международната космическа станция след
Коментари Харесай

Руското оттегляне от МКС: Политически ход с големи последици за човечеството

Русия има намерение да се отдръпна от Международната галактическа станция след 2024

Това заяви Юрий Борисов, новият началник на съветската галактическа организация Роскосмос, на среща с Владимир Путин на 26 юли 2022 година Борисов също сподели, че бъдещите старания ще се съсредоточат върху нова съветска галактическа станция, съобщи

Настоящите съглашения за МКС плануват тя да работи до 2024 година и станцията се нуждае от съветски модули, с цел да остане в орбита. Съединени американски щати и техните сътрудници се стремят да удължат живота на станцията до 2030 година Решението на Русия, въпреки и да не е нарушаване на каквото и да е съглашение или непосредствена опасност за ежедневната работа на станцията, бележи кулминационната точка на месеците на политическо напрежение, обвързвано с МКС.

През своя 23-годишен живот станцията е значим образец за това по какъв начин Русия и Съединени американски щати могат да работят дружно, макар че са някогашни съперници. Това съдействие беше изключително значимо, защото връзките сред страните се утежниха през последните години. Въпреки че остава неразбираемо дали руснаците ще изпълнят тази опасност, тя прибавя забележителен стрес към действието на най-успешното интернационално съдействие в космоса до момента. Истинският въпрос в този момент е дали политическите връзки са се влошили толкоз доста, че взаимната работа в космоса става невъзможна.

Как би изглеждало това отдръпване?

Русия експлоатира шест от 17-те модула на МКС – в това число "Звезда ", в който се обитава главната двигателна система. Този мотор е от жизненоважно значение за способността на станцията да остане в орбита, а също и за това по какъв начин да се движи отвън пътя на рисковите галактически боклуци. Съгласно споразуменията за МКС, Русия резервира цялостния надзор и юридически пълномощия върху своите модули.

В момента не е ясно по какъв начин ще се развие изтеглянето на Русия. Съобщението на Русия приказва единствено за "след 2024 година " Освен това Русия не сподели дали ще разреши на сътрудниците на МКС да поемат контрола над съветските модули и да продължат да ръководят станцията или ще изисква модулите да бъдат изцяло затворени.

Като се има поради, че съветските модули са нужни за работата на станцията, не е несъмнено дали станцията ще може да работи без тях. Също по този начин не е ясно дали ще бъде допустимо да се отделят съветските модули от останалата част на МКС, защото цялата станция е проектирана да бъде обвързвана между тях.

В взаимозависимост от това по какъв начин и по кое време Русия реши да се отдръпна от станцията, страните сътрудници ще би трябвало да създадат сложен избор дали да извадят напълно от орбитаМКС или да намерят изобретателни решения, с цел да я задържат в небето.

Продължение на политическото напрежение

Съобщението за отдръпването е последното от поредност събития, свързани с МКС, които се случиха, откогато Русия за първи път нахлу в Украйна през февруари. Решението на Русия да напусне не би трябвало да има забележителен резултат върху ежедневната работа на МКС. Подобно на редица дребни произшествия, случили се през предходните месеци, това е по-скоро политическа акция.

Първият случай се случи през март, когато трима съветски космонавти излязоха от капсулата си в жълти и сини летателни костюми, сходни на цвета на украинския байрак. Въпреки намека, съветски публични лица в никакъв случай не са говорили за случката. След това, на 7 юли 2022 година, НАСА обществено разкритикува Русия за явно инсцениране на пропагандна фотография. На фотографията тримата съветски космонавти театралничат със флагове, свързани с районите в Източна Украйна, окупирани от съветските сили.

До момента в работата на самата станция няма разстройства. Астронавтите на станцията не престават да работят по десетки опити всеки ден, както и да правят взаимни галактически разходки. Но един значителен резултат от възходящото напрежение беше краят на съветското присъединяване в взаимни опити с европейски народи на борда на МКС. С малко налична информация за това по какъв начин отдръпването на Русия ще се отрази на потреблението на нейните модули в кратковременен проект, наподобява евентуално най-голямото влияние да бъде върху научните опити.

Защо в този момент?

Не е изцяло ясно за какво Русия направи това известие тъкмо в този момент. Напрежението към МКС е високо, откогато нашествието на Русия в Украйна стартира през февруари 2022 година По това време Дмитрий Рогозин, тогавашен началник на Роскосмос, загатна, че Русия може да напусне МКС. Рогозин обаче неотдавна беше уволнен и НАСА и Роскосмос оповестиха замяна тук-там на астронавти на МКС. Съгласно тази договорка американски астронавт ще излети до станцията при бъдеща задача на "Союз ", до момента в който космонавт ще излети при идно изстрелване на капсулата Dragon на SpaceX. Двата хода дружно допускаха, че двете страни към момента могат да намерят способи да работят дружно в космоса, само че наподобява тези усещания са били подвеждащи.

Съобщението идва и в миг, когато Съединени американски щати обмислят бъдещето оттатък МКС. В момента НАСА е в първата фаза на създаване на комерсиална галактическа станция като сурогат на орбиталната лаборатория. Въпреки че ускоряването на развиването на тази нова галактическа станция би било мъчно, това алармира, че МКС е към края на своя работлив живот, без значение какво прави Русия.

Раздържавяване на космоса

НАСА към този момент изрази вяра, че частни галактически станции ще обикалят в орбита към Земята, откакто Международната галактическа станция в последна сметка се пенсионира по един или различен метод. Целта е да се потърси партньорство с частния бранш, откъдето да идват повече нововъведения и вложения за асимилиране на околоземна орбита.

Компаниите Nanoracks, Voyager Space и Lockheed Martin оповестиха, че възнамеряват да пуснат в употреба свободно летяща частна галактическа станция в ниска околоземна орбита до 2027 година Базата, наречена Starlab, се планува да бъде туристическа дестинация, както и проучвателен и индустриален център, който оказва помощ за поощряване на растежа на извънземна стопанска система.

Станцията Starlab за четири индивида ще бъде изведена с едно изстрелване, което се чака да се организира през 2027 година Предният пост ще включва модул за местообитание с 340 кубически метра вътрешен размер, захранващ и задвижващ детайл, лабораторна конфигурация и огромна външна роботизирана ръка за обслужване на потребни товари. За съпоставяне Международната галактическа станция има 16 кубически метра вътрешен размер, което е еквивалентно на този на аероплан Boeing 747.

Starlab ще има известна конкуренция за клиенти, в случай че всичко върви по проект. Например Axiom Space има намерение да пусне един частен модул към МКС през 2024 година и още три до края на 2027 година, оповестиха представители на основаната в Хюстън компания. Този модул ще може да се отдели от по-големия транспортен съд майка и да работи като свободно летяща комерсиална галактическа станция.

Базираната в Колорадо Sierra Space също създава проекти за частен орбитален пост, а Blue Origin на Джеф Безос също демонстрира интерес към това. Sierra Nevada Corporation пък разгласи проект за създаване на нова галактическа станция в ниска околоземна орбита. Компанията е главен снабдител на отбранителна и аерокосмическа техника от 60-те години и сега построява галактическия аероплан Dream Chaser по контракта за комерсиално доставяне на НАСА и се чака той да излети през 2022 година Dream Chaser е план от дълго време; в началото умислен като звезден аероплан с екипаж, той не бе определен в първия развой на асортимент на комерсиален полет с екипаж, само че вид е включен във втория контракт за комерсиално доставяне и сега има 7 задачи, предоставени му от НАСА.

Космическа станция Made in China

На фона на политическите различия сред Москва и Запада, Русия и Китай възнамеряват да работят дружно за построяването на изследователска станция на Луната. Те бяха двете страни, които по-специално липсваха в споразуменията по програмата "Артемида " на НАСА. Обявено през октомври 2020 година, съглашението има за цел да сътвори образец за спокойно, кооперативно и транспарантно проучване на Луната.

Успоредно с това, Пекин стартира сглобяването на лична комическа станция в околоземна орбита. Основният модул на станцията е с дължина 18 метра и тежи 24 тона. В него са жилищните пространства на астронавтите и системите за зареждане и задвижване. Той бе изведен с ракета Long Маrсh 5В от космодрума на остров Хайнам. За да бъде съединена галактическата станция, ще трябват общо 11 полета, като Пекин се надява това да стане до края на 2022 година В приключен тип китайската станция би трябвало да бъде с 20 % по-голяма от сегашната МКС, което значи, че ще е сравнима със остарялата съветска станция Мир, която бе спряна от употреба през 2001 година

Основната причина за желанието на Пекин да има своя галактическа станция е, че Китай не е измежду 15-те страни, които си партнират по МКС. Първият модул на станцията бе направен още през 2011 година, а втори първообраз последва през 2016 година

Всички тези разнопосочни ползи трансформират околоземната орбита в „ най-горещата “ зона на съревнование и конкуренция, за чието асимилиране страни и частни корпорации ще се борят още повече в идващото десетилетие и оттатък него. Всяка от тези компании евентуално ще схване малко по-различен метод към проектирането и употребата на своите станции и не е изключено да си представим ден, когато НАСА ще влага по-малко в галактически станции и повече в науката на борда на тези предни бази на човечеството.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР